Cover image
Economie

Opwarming zeewater brengt nieuwe vissoorten naar onze contreien

Opwarmend zeewater zou de komende decennia nieuwe vissoorten naar onze contreien brengen. De vissen die vandaag onze zeeën bevolken zouden dan meer naar het noorden trekken. Dat blijkt uit onderzoek van Britse wetenschappers naar de temperatuur van de zee en oceaan in onze regio.

De zee en oceaan in onze buurt zouden er binnenkort wel eens anders kunnen uitzien. Zo zullen onze wateren door andere vissoorten worden bevolkt wanneer het water blijft opwarmen. Dat blijkt uit de resultaten van een Brits onderzoek waarover onder andere The Guardian verslag uitbrengt. Ook zullen een aantal bekende vissoorten verdwijnen. Kabeljauw en schelvis zullen bijvoorbeeld in het noorden koelere wateren gaan opzoeken. Tong en pladijs dreigen zelfs helemaal te verdwijnen, want die soorten hebben geen alternatief.

Sardines en inktvis

De nieuwe vissoorten associëren we vooral met het zuiden. Sardines en inktvis zouden zo de belangrijkste bewoners van onze wateren kunnen worden. Binnen een paar decennia zou de temperatuur in de Noordzee dezelfde kunnen zijn als nu voor de kust van Portugal. De voorbije dertig jaar is de temperatuur al met 1,5 graden gestegen, en die trend lijkt niet te zullen stoppen. Onze favoriete vis wordt nu al vaker gevangen voor de kust van IJsland en dan doorverkocht aan ons.

Tot slot moeten we ook voor onze geliefde mosselen en oesters vrezen. Ook de zuurtegraad van het water stijgt immers en daardoor kunnen mosselen zich vaak niet meer vastklampen, waardoor ze sneller worden opgegeten door andere vissen.

Lees meer