Cover image

Vaccins redden miljoenen kinderlevens en leveren miljarden op aan besparingen

Sinds 2001 heeft het vaccineren van kinderen in 73 arme landen daar miljoenen levens gered. Diezelfde vaccinaties hebben ook meer dan 1.000 miljard opgeleverd aan besparingen, blijkt uit een nieuw onderzoek van de universiteit van North Carolina.

Twintig miljoen kinderlevens, zoveel zouden er tegen 2020 gered moeten worden. Vaccins tegen hepatitis B, het humaan papillomavirus, de mazelen, de gele koorts, het rotavirus, de rode hond, japanse encefalitis en 3 andere soorten bacteriën die longontsteking en meningitis moeten aan 73 arme landen geleverd worden. Dit berekenden de onderzoekers van de Universiteit van North Carolina. Ze baseerden zich wel enkel op de resultaten van Gava (Global Alliance for Vaccines and Immunization), wat betekent dat er nog meer levens gered kunnen worden. 

Sinds 2000 hebben er al 580 miljoen kinderen in de arme landen, een vaccin ingespoten gekregen. Maar ze redden niet alleen levens, ze zijn ook goed voor de economie. Mensen moeten immers minder naar het ziekenhuis. Ze hebben een betere kwaliteit van leven, meer sociale en economische voordelen én verhoogt het de productiviteit.