Cover image

Wifi in hotel is de natte droom van de hacker

Gebruikers van de wifi-hotspots in hotels lopen een verhoogd risico het slachtoffer van een hacker te worden. Daarvoor hebben een aantal experts gewaarschuwd.


Daarbij wordt opgemerkt dat vele gebruikers zich in de hotelomgeving perfect beschermd wanen en dan ook vaak niet de veiligheidsmaatregelen nemen die normaal bij de activering van een mobiele verbinding zou mogen worden verwacht.

Verwezen wordt onder meer naar een studie van Broadband Genie, waaruit bleek dat 90 procent van de hotelgasten gebruik maakt van de beschikbare wifi-verbinding. Daarbij moest echter ook worden vastgesteld dat 58 procent geen enkele bezorgdheid liet blijken dat zijn online activiteiten mogelijk door partijen met malafide bedoelingen zouden kunnen worden gevolgd.

De hotel-hotspot wordt vooral geactiveerd voor email en internet, maar 26 procent zegt het kanaal ook voor professionele activiteiten te gebruiken. Nagenoeg alle respondenten hanteerden volgens Broadband Genie echter gevoelige informatie.

Phishing


“Hackers weten dat de wifi-connecties van hotels een groot volume gevoelige informatie verzenden,” verduidelijkt Rob Hillborn, hoofd strategie bij Broadband Genie. “Vele gebruikers gaan ervan uit op een beveiligde verbinding te kunnen rekenen, aangezien ze voor de service hebben betaald en zich in een beschermde omgeving bevinden."

"Nochtans zou men bij elke wifi-verbinding de nodige voorzichtigheid aan de dag moeten leggen. Deze communicaties kunnen de aanleiding vormen voor een brede waaier potentiële aanvallen.”

Onder meer wordt gewaarschuwd voor de diefstal van paswoorden of een afleiding naar kwaadaardige websites.

Gewezen wordt ook naar een rapport van het online beveiligingsbedrijf Kaspersky drie jaar geleden, waaruit bleek dat een groep hackers jarenlang hotelgasten - meestal zakenlui - met malware hadden bestookt. “Daarbij werd gebruik gemaakt van onbeveiligde wifi-verbindingen om phishing-aanvallen te lanceren,” aldus Kaspersky.

Experts waarschuwen dat het gevaar nog groter zal worden. Er wordt immers steeds meer persoonlijke informatie opgeslagen op smartphone en tablets, terwijl ook de wifi-netwerken steeds verder uitbreiden naar onder meer luchthavens en horeca-gelegenheden. (mah)