Cover image
Politiek

Merkel wint de Duitse verkiezingen met slechtste score sinds 1949

De Duitse parlementsverkiezingen hebben niet voor verrassingen gezorgd. Uit de eerste exitpolls blijkt dat CDU/CSU, de partij van bondskanselier Angela Merkel de grootste partij blijft. De sociaaldemocratische SPD blijft zoals verwacht de tweede partij in Duitsland. De derde partij wordt de rechts-populistische AfD, die meer dan 8 procent wint en op ruim 13% van de stemmen uitkomt.Zweite ZDF-Hochrechnung zur Bundestagswahl (Stand 18:38 Uhr). #btw17 pic.twitter.com/Ev3wKQ58ba


— ZDF (@ZDF) September 24, 2017

In Duitsland werden zondag parlementsverkiezingen gehouden. De eerste exitpolls bevestigen wat eigenlijk al lang geweten was: de christendemocratische CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel is met voorsprong de grootste partij met 33,3 procent. De sociaaldemocratische SPD van Martin Schulz staat zoals verwacht op de tweede plaats met 20,9 procent. Het rechts-populistische AfD sluit ietwat onverwacht de top drie af met 13,2 procent in de exitpolls. 

De partij van Angela Merkel is dan wel de grootste, maar het krijgt ook de zwaarste klappen. De CDU/CSU verliest namelijk 8 procent en blijft zo steken op z'n laagste score sinds 1949. Ook de tweede partij, de SPD, verliest 5 procent. Beide partijen verliezen dus stemmen en da's vooral in het voordeel van het rechts-populistische AfD, dat stijgt met 8 procent.

Moeilijke coalitievorming

Angela Merkel zal dus voor de vierde keer op rij mogen beginnen aan de coalitievorming en dat wordt dit jaar geen sinecure. De derde grootste partij is namelijk AfD, kort voor Alternative für Deutschland, een partij die zich sterk opzet tegen Europa en immigratie. Hierdoor hebben andere partijen zich al fel uitgesproken tegen de partij. 

Sigmar Gabriel (SPD) sprak zelfs dat er "voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog echte nazi's in de Reichstag zullen zitten", waarmee hij verwijst naar een uitspraak van Alexander Gauland, topman van de AfD, die stelde dat Duitsland trots moet zijn op wat de Duitse soldaten deden in WOII. 


Mögliche Koalitionen:
Große Koalition und Jamaika. (Stand 18:14 Uhr). #btw17 pic.twitter.com/Ur6LYUFLLg


— ZDF (@ZDF) September 24, 2017

Mogelijke coalities

Het zal dus niet makkelijk worden om een coalitie te vormen. Merkel zelf wil namelijk het liefst een coalitie aangaan met het liberale FDP, maar die zou geen absolute meerderheid van 50 procent halen. Een derde coalitiepartner is dus noodzakelijk. Dit zal zeker niet het AfD zijn, maar wie dan wel? 

Mogelijks zullen ze kiezen voor Die Linke of Die Grünen. Maar ook dit lijkt onwaarschijnlijk aangezien de linkse partijen op verschillende punten lijnrecht tegenover de CDU/CSU en FDP staan. Waarschijnlijk komt er dus een heruitgave van de 'grote coalitie' van Merkel III, een coalitie met de sociaaldemocratische SPD dus. Al liet Schulz (SPD) al weten dat hij niet in dergelijke coalitie zou stappen. 

Lees meer