Cover image
Lifestyle

We mogen opnieuw tonijn eten, maar wacht toch nog maar even

Blauwvintonijn heeft sinds kort weer een groen label gekregen van de VISwijzer. Dat betekent dat de voorheen bedreigde diersoort weer gegeten mag worden. Maar voor we massaal tonijn gaan kopen, moet er toch nog een kanttekening bij gemaakt worden.

Tonijn heeft weer een groen label gekregen van de VISwijzer, maar het gaat enkel om de blauwvintonijn. Dit is niet de soort die je in de rekken van de supermarkt terugvindt. Blauwvintonijn wordt vooral gebruikt in peperdure restaurants en voornamelijk Japanners zijn er verzot op aangezien rauwe blauwvintonijn perfect is voor sashismi en sushi. 

Welke tonijn is veilig?

Bovendien krijgt niet alle blauwvintonijn een groen label. Enkel de blauwvintonijn uit de Middellandse Zee die gevangen wordt door middel van almadraba's is niet langer bedreigd. Deze methode gebruikt een doolhof van netten in de route van de trekkende blauwvintonijnen. Dit is een selectieve methode met weinig bijvangst van andere vissen. 

Lees meer