Cover image

De Brexit en Zeebrugge: 2 minuten extra grenscontroles leidt tot 27 km file

De scheiding tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie kan belangrijke consequenties hebben voor de verschillende Noordzee-havens. Een van de grote slachtoffers zou Zeebrugge, dat Groot-Brittannië als grootste klant heeft, kunnen worden.


Door een harde brexit, waarbij Groot-Brittannië alle Europese banden zou doorknippen, zou de Vlaamse haven immers rekening moeten houden met zwaardere heffingen voor invoer en uitvoer. Aangezien daarmee met hogere consumptieprijzen rekening gehouden zou moeten worden, zou voor een belangrijk verlies aan trafieken moeten worden gevreesd.

Dover waarschuwt dat bijkomende controles van twee minuten op vrachtwagens in de Engelse havenstad 17 mijl files zou veroorzaken. Maar ook de continentale Noordzee-havens zouden zich aan chaos moeten verwachten.

In Dover werd vooral gewezen op zware problemen voor de Franse havens Calais en Duinkerke, maar ook Zeebrugge is zich bewust van potentiële moeilijkheden. Groot-Brittannië vertegenwoordigt immers 45 procent van de totale activiteit in de Zeebrugse haven.

“De maand na het brexit-referendum daalden de Britse trafieken in Zeebrugge al met 1 procent,” aldus de krant The Guardian. “Daarmee werd een lange periode van groei plotseling afgebroken. Inmiddels is er wel een gedeeltelijk herstel geregistreerd, maar de piektrafieken van juni vorig jaar zijn niet meer gehaald.”

Zijderoute


Benadrukt wordt dat vanuit Zeebrugge wekelijks 64 containerschepen en ferries naar Britse havens zoals Tilbury, Tyne, Sheerness of Southampton uitvaren. Met die schepen moeten winkels, supermarkten en autodealers over het hele Britse grondgebied worden bevoorraad. Bovendien maken elk jaar 800.000 passagiers de oversteek van Zeebrugge naar Hull.

“In het ergste geval, wanneer aan de brexit harde consequenties worden verbonden, zal Zeebrugge voor de Britse trafieken opnieuw de tarieven van de World Trade Organization (WTO) moeten hanteren,” aldus The Guardian.

“Dat zal tot belangrijke prijsstijgingen leiden. Auto’s zouden 10 procent duurder kunnen worden, terwijl bij fruitsappen mogelijk met meerprijzen tot 30 procent rekening zou moeten worden gehouden."

Dat zou volgens Joachim Coens, topman van de Vlaamse haven, slecht nieuws zijn voor Zeebrugge, maar vooral voor zijn producenten en exporteurs. In de Zeebrugse haven zijn ongeveer vijfduizend banen gelinkt aan de handel met Groot-Brittannië.

Naast Ierland zouden in de Europese Unie België en Nederland het zwaarst door een brexit worden getroffen. Volgens de Universiteit Leuven zou de brexit 2,35 procent van het Belgische bruto binnenlandse product doen verdampen.

Toch zegt Joachim Coens optimistisch te blijven over de toekomst van Zeebrugge. Hij verwijst daarbij onder meer naar nieuwe trafieken met Ierland, Turkije en Iran.

“Bovendien arriveerde in juli in Zeebrugge de eerste cargotrein uit China, geladen met wagens van Volvo die in Daqing waren geproduceerd,” aldus nog The Guardian. “Daarmee werd Zeebrugge het West-Europese eindpunt van de nieuwe zijderoute.” (mah)