Cover image

Trump heeft op de Iraanse Revolutionaire Garde gemunt. Wie zijn dat?

Analyse - De Amerikaanse president Trump zegt zoals verwacht het atoomakkoord met Iran niet op. Maar er komen wel sancties die de Iraanse Republikeinse Garde viseren. Trump haalde tijdens zijn tv-speech gisteren fel uit naar Iran, en, deze keer had hij wel een aantal valabele punten. De Iraanse Republikeinse Garde is wel degelijk verantwoordelijk voor een hoop terrorisme in de wereld, en ze speelt bijvoorbeeld een grote rol in de internationale drugshandel.

Trump beweert dat Iran, ondanks het akkoord over atoomwapens, toch aan het werken is aan een kernbom. Momenteel kan de Amerikaanse president nog niks bewijzen, de uitspraak doet dan ook aan George Bush denken, die ervan overtuigd was dat Saddam Hoessein en Irak massavernietigingswapens hadden. Uiteindelijk bleek dit niet waar te zijn, het was echter genoeg om Irak binnen te vallen.

"We gaan niet door op een weg die uiteindelijk tot meer geweld en meer terreur zal leiden en die er mogelijk ook toe leidt dat Iran een kernwapen krijgt", zei Trump. De president wil nu samenwerken met het Congres en de Amerikaanse bondgenoten om zo te voorkomen dat Iran een bedreiging vormt voor de wereld met zijn atoomwapens.

Osama Bin Laden

Het is wel bewezen dat Iran Osama Bin Laden sterk steunde in de jaren 90. Daarnaast was het land ook betrokken bij de zelfmoordaanslagen van 9/11.

Zij steunen daarbij ook al sinds 1979 de terroristisch groep Hezbollah, die de hedendaagse zelfmoordaanslagen met onder andere de bommengordels, uitvonden.