Cover image

Supercomputer van Google is véél slimmer dan de mens

Het menselijke brein is niets meer tegen artificiële intelligentie. Zo wist een zelflerende computer van Google zichzelf te bekwamen in het complexe bordspel Go. In een match tegen de beste menselijke speler van de wereld won de computer met groot gemak.


Dat we ook spelletjes tegen een computer kunnen spelen, weten we al langer, maar DeepMind is anders. Het programma is helemaal zelflerend. DeepMind werd onderzocht. In een eerste fase bestudeerde de computer duizenden spelletje tussen twee professionele, menselijke spelers van het spel GO, een oud Chinees, strategisch spel. Zo moest de computer leren van de winnende zetten. Het succesvolle systeem noemden ze AlfaGo.

De nieuwste fase was anders. Met het programma AlphaGo Zero kreeg de computer enkel de spelregels en het doel van het spel. "Het leert het spel gewoon van telkens tegen zichzelf te spelen en zo beter te worden. Op die manier raakte de computer snel verder dan gelijk welk menselijk level. En op deze manier versloeg AlphaGo Zero ook z'n voorganger Alpha Go honderd keer op een rij", zo legt Demis Hassabis, de baas van DeepMind uit.

Over commerciële toepassingen wilde Google niet communiceren, maar DeepMind wil nu die kennis gaan toepassen op echt complexe problemen. Zo willen ze zien op computers die problemen slimmer oplossen dan mensen.