Cover image

Koeriers Deliveroo moeten als freelancer aan de slag

Maaltijdbezorger Deliveroo gaat zijn koeriers niet langer per uur betalen, maar per maaltijd die ze bezorgen.  Alle bezorgers moeten overschakelen naar een zelfstandigenstatuut. Daardoor vallen ze niet langer onder de bescherming van de coöperatie SMart.

Vroeger werkten SMart (een bedrijf dat freelancers ondersteunt) en Deliveroo. Door deze samenwerking waren de koeriers Deliveroo verzekerd, moesten ze een helm dragen en werden ze vergoed indien zij of hun smartphone vielen. Ook werden ze verzekerd dat ze minstens 3 uur mogen werken. Zo waren ze dus tijdelijke werknemer en geen zelfstandige. Dit staat te lezen in De Tijd.

Per maaltijd, niet per uur


De woordvoerder van het koerierbedrijf melde nu dat ze niet langer samenwerkten met SMart. Deliveroo wil zijn koeriers meer flexibiliteit en betere beloningen geven. Daarom krijgen de koeriers nu het statuut van zelfstandige. Ze zullen betaald worden per afgeleverde maaltijd, in plaats van per uur.