Cover image

Online retailers kunnen stroom teruggestuurde goederen niet meer aan

Voor de online retail blijven teruggestuurde producten een gigantisch probleem. Dat hebben vertegenwoordigers van online winkelaars en pakketbezorgers tegenover het persbureau Bloomberg gezegd.


Vastgesteld werd dat bijna één derde van de totale online bestellingen door de klant zouden worden teruggestuurd. Fysieke winkels melden daarentegen slechts een terugname van ongeveer 9 procent.

Het fenomeen moet volgens Bloomberg vooral worden toegeschreven aan de gratis leveringen die door vele online verkopers worden aangeboden. Dat zou de consument immers aanzetten om bij zijn aankopen veel minder selectief te werk te gaan.

“De online verkoop groeit drie keer sneller dan de afzet van de fysieke winkels,” stipt Bloomberg aan. “Dat fenomeen kan vooral worden toegeschreven aan de gratis levering die vaak wordt aangeboden om meer klanten te kunnen aantrekken."

"Dat blijkt echter ook een groot neveneffect te hebben gehad. De online verkoop wordt immers met een explosie van teruggestuurde goederen geconfronteerd."

De verwerking van de teruggenomen producten kunnen volgens pakketbezorger United Parcel Service (UPS) oplopen tot niveaus die tussen 20 procent en 65 procent van de totale verkoopkosten kunnen vertegenwoordigen.

Bijkomende verkopen


Uit een rapport van de Amerikaanse pakketbezorger blijkt dat 75 procent van de online shoppers dit jaar minstens één keer goederen naar de verkoper hebben teruggestuurd. Het is volgens experts dan ook begrijpelijk dat strategieën worden opgezet om de terugnamekost binnen de perken te houden.

Een aantal retailers heeft in dat kader beslist over de verkoopwaar meer informatie, met inbegrip van fotomateriaal, ter beschikking te stellen. Gehoopt wordt dat de producten daarmee beter aan de verwachtingen van de klant voldoen. Daardoor zouden de goederen minder snel moeten worden teruggestuurd.

Anderen proberen een terugzending te ontmoedigen. Jet.com, online dochter van de Amerikaanse keten Walmart, biedt daarbij een korting op de verkoopprijs indien de consument afziet van zijn recht om de ontvangen goederen te kunnen retourneren.

Het is volgens de studie van UPS alvast aangewezen om de consument goederen naar een fysieke winkel te laten terugbrengen. Niet alleen werd vastgesteld dat 58 procent van de klanten een voorkeur voor een teruggave op een fysiek punt toont, maar bovendien zou 66 procent van dat bezoek gebruik maken om een andere aankoop te verrichten. (mah)