Cover image

VK en EU naar tweede fase brexit maar Ierse kwestie niet opgelost

Europa en de Britten zijn het in grote lijnen eens geraakt over drie punten: de grens tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland, de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië en Britse burgers in de EU en de rekening die de Brits regering bij vertrek uit de EU moet betalen. Dat maakt de weg vrij voor nieuwe onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en het VK.

Na een week van onrustige gesprekken, zijn Europa en de Britten tot een akkoord gekomen. Het akkoord resulteert in een volgende fase van de brexit-onderhandelingen als de EU-leiders hun toestemming geven volgende week. Vooral over de grens tussen Noord-Ierland en de EU-lidstaat Ierland heeft tot diepe gesprekken geleid tussen premier May en Arlene Foster van de DUP, de Noord-Ierse partij waarvan May afhankelijk is.

Tussen Noord-Ierland en Ierland moet er grenscontrole zijn, maar de grens moet ook merendeels openblijven. Er was sprake van een speciale status voor Noord-Ierland, maar de DUP staat hier niet achter. Over andere zware kwesties werden eerder al akkoorden bereikt: de vergoeding die de Britten nog moeten betalen voor het afscheiden én de status van EU-burgers in het VK en Britse burgers in de EU. 

Lees meer