Cover image

België staat stil en de kloof met onze buurlanden wordt groter

OPINIE - Deze week kwam het beschamende nieuws dat Brussel z'n wedstrijden van het EK voetbal 2020 verliest. De reden: we slagen er niet in om een modern, fatsoenlijk voetbalstadion te bouwen. De problemen gaan echter veel verder dan dat. De weigering om verantwoordelijkheid te nemen en resoluut te kiezen voor vooruitgang maakt de kloof tussen België en zijn buurlanden steeds groter.


België staat stil. En dan bedoelen we letterlijk stil in de file. Vorig jaar telden er 7,4 miljoen auto’s en meer mensen rijden langer met de auto. Ons land is dan ook het enige waar het gebruik van de auto zo wordt gesubsidieerd en gestimuleerd. Als je denkt dat het openbaar vervoer daar inspringt, heb je het mis, want het wordt enkel afgebouwd voor mensen die niet in grote stadskernen wonen.

De oplossing voor het probleem is meer infrastructuur die meer auto’s aankan in plaats van telkens de verkeersdrukte en autoverkeer proberen te verminderen. Of zelfs niet meer in je auto stappen en gewoonweg thuis werken. De “zwakke” mentaliteit in België is al zover gekomen dat we zelfs geen behoorlijk sportstadion kunnen bouwen.

Elders beter?

Andere landen willen we zeker niet volledig in de hemel prijzen, maar onder andere Zwitserland, Nederland en Duitsland focussen zich op de arbeidsmarkt en het onderwijs om mensen voor te bereiden op een toekomst. Misschien toch iets waar we uit kunnen leren ...

Lees meer