Cover image

Stel je voor! Saoedi's mogen straks zelfs terug naar de bioscoop

Saoedi-Arabië stond de afgelopen decennia te boek als een land met heel strikte regels. In de jaren 80 van de vorige eeuw moesten de theaters sluiten van de ultraconservatieve Saoedische moslimleiders. Openlijk daten zoals bij ons, kon niet. Voor vrouwen golden kledingregels en ze mochten niet met de auto rijden. Dat begint langzamerhand allemaal te veranderen.

De regels voor Saoedi’s worden soepeler, want volgend jaar openen de bioscopen weer voor het eerst in meer dan 35 jaar. En in de toekomst komen nog meer sociale hervormingen die de kroonprins Mohammed bin Salman invoert. Maandag maakte de minister van Cultuur en Informatie Awwad bin Saleh Alawwad bekend dat de Algemene Commissie voor de Audiovisuele Media een procedure start om vergunningen voor bioscopen af te geven. Waarschijnlijk openen de bioscopen in maart 2018.

Vrouwen zouden volgend jaar ook met de auto mogen rijden en prins Mohammed heeft eerder besloten dat vrouwen volgend jaar sportwedstrijden mogen bijwonen in stadions. Ten slotte zijn concerten weer toegelaten voor jongeren in het land. De prins wil richting een gematigde islam in het land met een grote toeristische stad waar zonne-energie wordt gebruikt. 

Lees meer