Cover image

Honderden onbemande supermarkten openen in China: 'een revolutie, die alles overtreft wat ooit is gezien'

Meer dan een jaar geleden kondigde de Amerikaanse webwinkel Amazon met veel fanfare de komst van supermarkten aan waar amper nog mensen tewerkgesteld zouden worden. Wie bij Amazon Go zou gaan winkelen heeft voldoende aan een smartphone. Alles wat in het winkelkarretje werd geladen wordt automatisch gescand, waarna het te betalen bedrag via de smartphone en het Amazon-account wordt vereffend.


Wel moet de consument een specifieke applicatie downloaden die in de winkel een netwerk sensoren, gecombineerd met kunstmatige intelligentie, kan activeren. Daarbij registreert de technologie welke producten de klant uit de rekken neemt en uiteindelijk ook mee naar buiten neemt. Wanneer de klant de winkel verlaat, wordt de betaling automatisch met een account van Amazon geregeld.

Door de nieuwe formule hoeft de consument niet te vrezen voor lange wachtrijen aan een kassa of scanner. Aangezien geen personeel hoeft worden voorzien voor de bediening van de kassa’s, kan de winkel bovendien op een belangrijke kostenbesparing rekenen.

In het Amerikaanse Seattle werd een testsupermarkt geopend, waar het concept verder zou worden verfijnd. Maar na een eerste aankondiging dat het testproject vertraging had opgelopen vanwege technische problemen, werd het stil rond de Go.  Vorige maand leek er wat schot in de zaak te zijn gekomen en kwam Bloomberg met het bericht dat de grootste technologische obstakels achter de rug lijken.>


@Marina Schiettecatte

JD.com gaat honderden onbemande supermarkten openen


Te laat blijkt nu, want de Chinese online retailer JD.com kondigde maandag de opening van ‘honderden onbemande supermarkten’ aan. De technologie die daarvoor zal worden gebruikt zou nu al superieur zijn aan die van Amazon. Meer dan 10.000 werknemers werden de voorbije maanden in het hoofdkwartier in Beijing ingezet om de testwinkels uit te proberen.


JD zal naast RFID-technologie een beroep doen op  gezichts- en fotoherkenning. Die technologie worden geïnstalleerd in het plafond van de winkel en traceert elke beweging van elke klant en uiteraard de producten die hij uit de rekken haalt. Klanten die zich herhaaldelijk in een supermarkt melden krijgen na verloop van tijd gepersonaliseerde aanbiedingen toegestuurd, die corresponderen met hun voorkeuren. Dezelfde technolgie wordt ook ingezet om het voorraadbeheer te optimaliseren.
JD.com wil in een tweede tijd deze technologie onder licentie beschikbaar maken voor derde partijen. Volgens Song Ma, de voorzitter van JD.com, gaat het over 'een revolutie, die alles overtreft wat ooit is gezien.' Een bezoek aan een supermarkt wordt op die manier een totaal nieuwe ervaring en ook voor de winkeluitbater is sprake van een geoptimaliseerd logistiek proces en voorraadbeheer.


De Chinezen lijken Bezos en co duidelijk te snel af. Naast de onbemande supermarkt zou het bedrijf dichtbij oplossingen staan die de levering van goederen aan huis door onbemande voertuigen mogelijk maakt. Die voertuigen zouden voorgeprogrammeerde routes volgen. De goederen worden vervoerd in beveiligde ruimtes die enkel door de klant kunnen worden geopend. Hij krijgt daarvoor op zijn smartphone een geheime code toegestuurd.