Cover image

Google helpt hotels in strijd tegen online boekingsplatforms

Het internetbedrijf Google maakt het voor toeristen moeilijker om hotelovernachtingen tegen de beste voorwaarden te kunnen boeken. Dat zegt de redactie van de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.


Opgemerkt wordt dat Google aan bepaalde hotelketens immers een voorkeursbehandeling biedt. De mogelijkheden van online reisbureaus zoals Expedia, Priceline en Travelocity zouden daarentegen worden beperkt. Klanten zouden niet alle mogelijke opties krijgen aangeboden.

Google ontkent echter de aantijgingen van de krant. Daarentegen merkt het internetbedrijf op te willen vermijden dat reizigers teveel zouden moeten betalen.

“Google gebruikt zijn dominantie op de zoekmarkt om de concurrentie in de online reissector te ondermijnen,” betoogt de Wall Street Journal. “Die tactiek moet vooral ten goede komen aan de eigen diensten van Google en aan een aantal grote hotelketens waarmee het internetbedrijf een alliantie heeft gesloten.”

Advertenties


Google zou de online reisbureaus verhinderen om bij advertenties voor hotelkamers van bepaalde sleutelwoorden gebruik te maken. Onder meer de naam van een aantal hotelmerken zouden worden verboden.

 

“De eigen reisservice van Google vermeldt tegelijkertijd het aanbod van de online reisbureaus,” gaat de zakenkrant verder. “Daarop wordt een hoog commissieloon aangerekend, zodat voor de online reisbureaus nog slechts beperkte winstmarges overblijven."

"Daardoor dreigt de reiziger mogelijk onbewust een hogere prijs te betalen. Ook het overzicht de beschikbare mogelijkheden wordt beperkt omdat een aantal grote hotels een verbond met Google hebben gesloten om de concurrentie te ondermijnen. Voor de hotels is de samenwerking een poging om de macht van de online reisbureaus te beperken.”

Google spreekt de aantijgingen van de Wall Street Journal echter met klem tegen. “De online reiswereld is een bijzonder competitieve omgeving,” aldus een woordvoerder van het internetbedrijf. “De reissector is zelfs één van de meest intensieve gebruikers van het reclame-aanbod dat Google ter beschikking stelt.”

Zelf is Google met verschillende activiteiten in de reiswereld aanwezig. In de eerste plaats verkoopt het bedrijf sleutelwoorden voor zijn zoekmachine. Daarnaast heeft Google echter ook een eigen reisservice, waar aanbiedingen van zowel hotels als online reisbureaus worden opgenomen.

Misleiding


De hotelsector klaagt al langere tijd over de impact van de online reisbureaus. De diensten van deze online platformen zijn nagenoeg onmisbaar geworden om klanten te kunnen aantrekken. Tegelijkertijd slorpt die samenwerking wel een groot gedeelte van de winstmarges van de hotels op.

Sinds echter ook alternatieve platformen zoals Airbnb een gedeelte van de toeristische markt inpalmen, blijken de hotels nog gevoeliger te worden voor de commissielonen die ze aan de online reisbureaus moeten betalen.

Die commissies kunnen vaak oplopen tot meer dan 20 procent. De hotels proberen dan ook de reizigers naar hun eigen websites te lokken, zodat de tussenkomst van de online reisbureaus wordt beperkt.

Daarom hebben een aantal hotelketens akkoorden afgedwongen dat bepaalde zoektermen - zoals hun merknamen - niet door de online reisbureaus in advertenties zullen worden gebruikt.

“Die akkoorden hebben meestal geen betrekking op de kleinere online reisbureaus, maar Google zou het ook voor die partijen moeilijker hebben gemaakt om van bepaalde termen, zoals merknamen van hotels, gebruik te maken,” zegt de Wall Street Journal.

Google benadrukt echter op geen enkele manier de biedingen op sleutelwoorden te beperken. Wel zegt het bedrijf de reiziger tegen misleiding te willen beschermen. Google betoogt daarbij te willen vermijden dat de reiziger de indruk krijgt op de website van een hotel te boeken, maar in werkelijkheid naar het platform van een online reisbureau zou worden geleid.

“Wanneer misbruik of misleiding wordt opgemerkt, zal dan ook onmiddellijk worden ingegrepen,” aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Volgens de Wall Street Journal moeten echter vragen worden gesteld bij de manier waarop Google zijn machtspositie in de online reissector gebruikt. (mah)