Cover image
Science

Vervuilende wagen moet straks ook meer betalen om te parkeren

Digitale technologie biedt immers nieuwe mogelijkheden om inkomsten uit de beschikbare parkeerruimte langs de openbare weg te halen.


Bij het bedrijf Rauwers Control, installateur van parkeermeters, wordt dan ook gewag gemaakt van een dematerialisering van het parkeerrecht.

“Ons bedrijf plaatste de eerste parkeermeters in België aan het einde van de jaren zestig van de voorbije eeuw,” benadrukt Pablo Rauwers, huidig directeur van de onderneming, tegenover de krant L’Avenir. “De toekomst ziet er echter heel anders uit."

"Het zal niet meer nodig zijn om een parkeerticket achter de voorruit van de wagen als bewijs van betaling achter te laten. De betaling wordt immers mobiel. De automobilist maakt van een smartphone-applicatie gebruik om de nummerplaat van zijn wagen bij zijn aankomst en vertrek op de parkeerplaats te melden."

"De afrekening van de parkeerkosten gebeurt automatisch. Er zijn ook geen parkeerwachters meer nodig, want auto’s kunnen met scanners door de straten rijden om te controleren wie heeft betaald."

Mobiliteit


“Het nieuwe systeem biedt aan de automobilist in ieder geval een aantal voordelen," betoogt Pablo Rauwers nog. "Hij moet immers niet meer tot aan de automaat lopen om zijn parkeerrecht te betalen."

"Bovendien betaalt iedereen exact de prijs voor de gebruikte parkeertijd. Niemand betaalt te weinig of te veel. Men riskeert ook geen boete meer omdat men ergens is opgehouden en de parkeertijd inmiddels verstreken blijkt te zijn."

"Er is er bij de chauffeur ook weinig neiging tot bedrog," getuigt Rauwers. "In Nederland worden de parkeerretributies voor 95 procent gerespecteerd.”

De dematerialisering - met inbegrip van de controles - heeft er echter ook toe geleid dat de betalende periodes kunnen worden uitgebreid. In Amsterdam moet op bepaalde locaties tot elf uur ‘s avonds worden betaald.

“Voor de gemeentebesturen is het parkeerbeleid één van de belangrijke instrumenten geworden om de mobiliteit te beheren,” verduidelijkt Pablo Rauwers. “Dat geldt ook voor de het beheer van de toegangsrechten tot lage emissiezones. Vervuilende wagens kunnen door het digitale systeem immers met en zwaarder tarief worden belast.” (mah)