Cover image
Science

Energiepact: regering beslist om niet te beslissen

Er komt dan toch een compromis over kernenergie. Namelijk een akkoord om niet akkoord te gaan. De regering gaat het nieuwe Energiepact zo in mekaar steken dat de beslissing over de sluiting van de kerncentrales pas in 2019 moet vallen. En zo beslist ze dus om niet te beslissen. Dat schrijft De Standaard.

Toen Bart De Wever (N-VA) het eind vorig jaar voorstelde kwamen er nog felle reacties. Jan Jambon, de vicepremier van N-VA herhaalde die oplossing nog eens dit weekend in een interview, en deze keer happen de coalitiepartners dus wel. Het feit dat N-VA tegenover Open Vld en MR kwam te staan zorgde voor spanningen in de discussie over het sluiten van de kerncentrales.

De liberale ministers Bart Tommelein (Open Vld), Marie-Christine Marghem (MR) en Jean-Luc Crucke (MR) willen immers alle drie de centrales dicht, zoals de wet op de kernuitstap tegen 2025 ook regelt. Om bevoorradingszekerheid te kunnen garanderen wil N-VA wel nog twee centrales openhouden tot 2035 en dat doen ze vooral op vraag van de grote industrie.

Het nieuwe compromis zou inhouden dat de kernuitstap wel blijft gelden, maar dat de evaluatie blijft lopen. Hierdoor krijgen alle partijen wat ze wilden: voor N-VA is dat dan dat bevoorradingszekerheid, veiligheid, betaalbaarheid en duurzaamheid in het oog gehouden worden. Als daar dan niet aan wordt voldaan, kunnen de centrales toch openblijven. Maar tegelijk krijgen Tommelein en co dus ook wat ze wilden: de sluiting van de kerncentrales gaat verder zoals gepland. Zij moeten dan maar aantonen in 2019 dat België op koers ligt om alles dicht te doen tegen 2025.