Cover image
Science

Vaccin tegen griep helpt niet

Wie voor alle zekerheid toch een griepprik heeft laten zetten, kan weleens bedrogen uitkomen. Want uitgerekend die griepvariant die momenteel duizenden mensen treft, zit niet in het vaccin van de griepprik voor deze winter. Dat vaccin bestaat uit een cocktail van drie griepvirussen, maar degene die in ons land de meeste slachtoffers maakt, zit daar dus niet bij.

De griep treft momenteel duizenden mensen, maar het griepvaccin bestaat enkel uit drie griepvirussen, zonder de variant die we echt nodig hebben. En de piek van de griepepidemie moet nog komen. "Het is een beetje gokken. Dit jaar vrees ik dat het verkeerde erin zit, maar dat is afwachten tot de griep echt uitbreekt”, zegt viroloog Marc Van Ranst eind september. Het vaccin zou wel bestand zijn tegen een tweede griepgolf die later in de winter komt. 

De griepprik is dus niet volledig onbruikbaar, want het vaccin werkt altijd gedeeltelijk. Daar zorgt de kruisbescherming van het vaccin voor. Je kan twee soorten vaccins onderscheiden: een drievoudig en viervoudig vaccin. In het eerste zitten twee influenza a-stammen en twee b-stammen. In het drievoudig vaccin zitten twee a-stammen en één b-stam. 

Lees meer