Cover image
Lifestyle

Kafka in Brussel: renovatie Leopold II-tunnel gaat 39 maanden duren

De grote Leopold II-tunnel in Brussel wordt gerenoveerd. 39 maanden lang of meer dan 3 volle jaren gaat de de tunnel elke zomer en quasi elke weekendavond dicht. De aankondiging weerspiegelt de sclerose waarin dit land terecht gekomen is. De rest van de wereld kijkt met verwondering naar dergelijke scenario's voor bouwwerken.

In mei van dit jaar beginnen de werken aan de Leopold II-tunnel, maar die herstellingswerken hebben een belachelijk tijdschema. De werken zullen pas afgerond zijn in mei 2020, 39 maanden lang zal de tunnel een werf zijn. In de zomermaanden juli en augustus en ’s avonds gaat de tunnel dicht zodat ze er nieuwe wanden, een nieuw dak en een nieuw wegdek kunnen aanleggen. In die periode moet het al het verkeer bovengronds rijden, de stad Brussel bekijkt nu hoe ze het verkeer daar vlotter kunnen laten verlopen.

Tijdens de herstellingswerken zullen er ook tweehonderd camera’s geïnstalleerd worden, waardoor nummerplaatherkenning en trajectcontrole mogelijk worden. Dagelijks rijden er zo’n 40.000 auto’s door de tunnel en maar liefst 60 procent daarvan rijdt te snel, maar die snelheidscontrole is ook essentieel voor het naleven van de lage-emissiezone.

article photo

© vrt