Cover image
Economie

Belgisch leger is op zoek naar 7.400 militairen

Het aantal vacatures in het Belgische leger is nog nooit zo groot geweest sinds de periode waarin er militaire dienstplicht was. Maar omdat er de komende jaren duizenden militairen op pensioen gaan, moet Defensie de komende vier jaar op zoek naar 7.400 nieuwe militairen.  Ons leger telt momenteel 30.000 manschappen, maar het Belgisch leger gaat op zoek naar (onder)officieren, soldaten, matrozen, technici en medisch personeel, ...

Het leger heeft het niet makkelijk met rekruteren omdat het niet echt de aantrekkelijkste werkgever van ons land is: er is veel onzekerheid, je hebt een lage loon en kan pas op late leeftijd op pensioen. Maar nu is Defensie toch op zoek naar militairen en ze geloven sterk dat het rekruteren zal lukken.  

"Dit gaat lukken"

De militaire vakbond ACMP gelooft er alvast niet in en zegt dat het "onwaarschijnlijk" is dat Defensie in vier jaar tijd 7.400 rekruten zal vinden. Vakbondsman Yeves Huwart zegt dat zijn zoon hem uitlacht als hij vraagt of hij in het leger wil gaan. "En waarom zou hij voor 1.450 euro netto per maand komen werken als hij elders 2.000 euro kan verdienen?", vraagt hij zich af. Minister van Defensie Steven Vandeput van N-VA positiever: "dit moet lukken", zegt hij.