Cover image
Lifestyle

IKEA-oprichter Ingvar Kamprad (91) overleden: de zuinigste miljardair is niet meer

De oprichter van de Zweedse meubelgigant IKEA is overleden. Ingvar Kamprad stierf op 91-jarige leeftijd in z'n woning. Hij was één van de rijkste mensen in Europa en in de wereld. Toch stond hij bekend om z'n zuinige levensstijl, waardoor hij vandaag een enorm fortuin achterlaat. Anno 2018 telt IKEA zo'n 340 winkels, en er werken 190.000 mensen.

Ingvar Kamprad was pas 17 jaar toen hij IKEA oprichtte. Hij verkocht lucifers en kreeg geld van z'n vader voor goede schoolresultaten. De eerste echte winkel kwam er in 1958. Hij kwam op het idee om IKEA te lanceren toen hij een arbeider de poot van een tafel zag verwijderen, opdat het meubelstuk in z'n auto zou passen. De naam IKEA verwijst naar z'n oprichter. IK is uiteraard Ingvar Kamprad, de E komt van de boerderij Elmtaryd waar hij opgroeide en de A verwijst naar het nabijgelegen dorp Agunnaryd.

Fortuin

Hoewel het geld binnenstroomde, zullen we ons Kamprad als een zuinige miljardair blijven herinneren. Hij reed in een oude Volvo, reisde altijd in economy, en zijn kleren waren bijna allemaal tweedehands. Op die manier heeft hij een fortuin voor z'n erfgenamen achtergelaten. Zijn drie zonen zullen vermoedelijk het grootste deel van dat bedrag krijgen. Het is niet uitgesloten dat er ook geld naar het goede doel gaat. De IKEA Foundation steunt bijvoorbeeld UNICEF.

Lees meer