Cover image
Tech

Fitnessapp Strava bezorgt het Amerikaans leger kopzorgen

De bekende fitnessapp Strava is niet alleen erg populair bij lopers, ook Amerikaanse militairen gebruiken ze graag. En dat is een probleem, want de app brengt in kaart waar mensen het liefst gaan lopen. In de verlaten woestijn van Syrië, waar de Verenigde Staten geheime militaire basissen hebben, valt plots op waar de militairen zitten.

Strava is naast een fitnessapp ook een sociaal netwerk. Strava slaat je routes op en die kan je dan delen met medelopers. Maar het Amerikaanse leger kan niet lachen met dat systeem, want heel wat militairen gebruiken de app. Hun routes worden dan ook opgeslagen en de resultaten worden regelmatig weergegeven op interactieve wereldkaarten. 

Smartphone uit tijdens het werk

"Syrië zag eruit als een kerstboom", zegt één opmerkzame kaartkijker op reddit. Hij zag Amerikaanse activiteit in Syrische woestijngebieden waar de Amerikanen eigenlijk geen basissen zouden hebben. Strava gaf dus per ongeluk de geheime Amerikaanse militaire aanwezigheid weg.

Niet alleen Amerikanen in de problemen

Veiligheidshalve riep de app dan ook op om je datasharingknop aan te zetten als je werkgever dat noodzakelijk vindt. De Amerikanen zijn trouwens niet de enigen met een probleem: ook Turkse en Jemenitische troepen zitten in de problemen. 

Lees meer