Cover image
Science

Oud plastic speelgoed kan schadelijke stoffen bevatten

Kinderen hebben vandaag de dag een hoop technologische snufjes voor handen, maar toch ligt het generaties oude plastic speelgoed vaak nog goed in de markt bij jongeren. Maar uit onderzoek blijkt dat plastic speelgoed ouder dan 30 jaar gevaarlijk kan zijn voor kinderen, omdat het een hoop schadelijke stoffen bevat.

Oud speelgoed overleeft een aantal generaties, dus hoef je het niet in de vuilbak te gooien. Misschien toch best, want volgens een nieuw onderzoek van Plymouth kan plastic speelgoed ouder dan 30 jaar na langdurige blootstelling giftig zijn. De onderzoekers vonden onder andere cadmium, broom, chroom en lood in meer dan 200 stukken gebruikt plastic speelgoed.

De schade kan je zien aan de kleur van het plastic. Daarom is het belangrijk goed op te letten bij geel, rood en zwart speelgoed, zegt onderzoeksleider dokter Andrew Turner. "Lego-blokjes uit de jaren 70 en 80 zijn het grootste fiasco." Kinderen hebben de neiging alles in hun mondje te stoppen en dat is wanneer de schadelijke stoffen vrijkomen.

"Het speelgoed vaker wassen, is ook geen optie", legt Turner uit. "De stoffen zitten in het speelgoed. Er met je handen mee spelen, is geen probleem. Het wordt pas problematisch als ze erop kauwen."