Cover image

© EPA-EFE (Getty Images Pool)

Politiek

7 zaken die u moet onthouden van Trumps State of the Union

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdagavond zijn eerste State of the Union gegeven. Dat is een jaarlijkse toespraak van  de president van de Verenigde Staten tot de leden van het Amerikaanse Congres (Huis van Afgevaardigden en Senaat).

De president maakt van die gelegenheid gebruik om zijn plannen en politieke doelstellingen voor het komende jaar bekend te maken. De toon van de State of the Union is vrijwel altijd optimistisch en motiverend. 

Dat was ook dit jaar niet anders. "The State of the Union is strong," zei Trump.

SOTU samengevat in 7 opgemerkte momenten


1. Trump sloeg een voor zijn doen uitermate verzoenende toon aan en riep de Democraten op om samen met de Republikeinen op te komen en te werken voor het welzijn van de Amerikanen. Een verzoek dat ogenschijnlijk in dovemansoren viel bij de Democratische leider Nancy Pelosi.

2. De speech duurde 80 minuten. Het is daarmee de op twee na langste speech uit de geschiedenis. De speech werd 150 keer onderbroken door applaus., waarbij vooral opviel dat de president vaak voor zichzelf leek te applaudisseren. In totaal volgden 40 miljoen Amerikanen de speech rechtstreeks op televisie.

3. Uit een rondvraag van nieuwszender CBS bij 1.178 Amerikanen onmiddellijk na de State of the Union blijkt dat 75% van de Amerikanen de speech heeft geapprecieerd, tegen 25% die een negatieve mening heeft.

4. Tegen alle gewoonte in vermeldde Trump dinsdagavond vijf keer vaker het woord ‘wij’ (129) dan het woord ‘ik’ (29). Ook het woord ‘ons’ werd 104 keer vermeld.

5. Fact-checkers van de Los Angeles Times betrapten Trump op een reeks onjuistheden.:

  • Hij had het onder meer over “de grootste belastingverlaging in de Amerikaanse geschiedenis”, daar waar het om de op drie na grootste zou gaan.
  • Trump zei dat “de werkloosheid onder zwarte Amerikanen en Latino’s nooit lager was dan vandaag.” Dat geldt voor de zwarten, maar niet voor de Latino’s.
  • Volgens de president zijn de VS nu “een exporteur van energie naar de wereld”. Hoe die zin ook wordt geïnterpreteerd; hij is niet correct. Amerikanen verbruiken nog altijd meer energie dan ze produceren.
  • “Na jaren van stagnering stijgen de lonen van gewone Amerikanen voor het eerst in jaren.” De lonen stegen ook in 2016 al met 2,5%.
  • “De coalitie heeft zo goed als 100% van de Islamitische staat verslagen.” 10.000 IS-strijders blijven actief in Syrië en Irak.


6. CNN liet een nieuw dieptepunt noteren toen tijdens de live-uitzending werd geïnsinueerd dat First Lady Melania Trump wit droeg om tegen haar man te protesteren.

7. De meest opgemerkte zin was ongetwijfeld die over het herstel van de Amerikaanse kolenindustrie: My administration has "ended the war on beautiful, clean coal." Het einde van de oorlog tegen "mooie, propere kolen." Lees de 3 laatste woorden nog maar eens...


De belangrijkste inhoud van zijn speech staat hier