Cover image

© EPA

Economie

Overheid Hong Kong schrapt subsidies: verkoop Tesla verkoop daalt van 2.000 naar 32 wagens

Tijdens de drie laatste kwartalen van het voorbije jaar kon autobouwer Tesla in Hongkong welgeteld tweeëndertig wagens verkopen. Nochtans was de Chinese enclave door Elon Musk, topman van Tesla, eerder als een speerpunt van elektrische mobiliteit genoemd.

Twee jaar geleden werden immers wereldwijd per hoofd van de bevolking nergens meer exemplaren van Tesla geteld dan in Hongkong. Toen kon Tesla tijdens de laatste drie kwartalen van het jaar in de enclave bijna tweeduizend wagens verkopen.

Die verkoop werd gestimuleerd door belangrijke subsidies van de overheid. Deze fiscale tegemoetkoming is echter afgebouwd, waardoor ook de verkoop is ingestort. Door de afschaffing van de subsidies is de prijs van een Tesla Model S in Hongkong nagenoeg verdubbeld tot 132.337 dollar.

Uitstoot

“Een gelijkaardig fenomeen kan ook in andere landen - waaronder Denemarken - na een afbouw van fiscale tegemoetkomingen worden opgemerkt,” aldus de Britse zakenkrant Financial Times. “In Hongkong werden de subsidies geschrapt onder druk van de traditionele autobouwers, terwijl bovendien bezorgdheid is gerezen over de groei van de vloot privéwagens in de stad."

Eveneens moest worden vastgesteld dat de elektrische wagens de ecologische voetafdruk van Hongkong gevoelig deden toenemen. “De elektriciteit die Hongkong moet bevoorraden, is hoofdzakelijk afkomstig uit sterk vervuilende centrales,” zegt de krant. “Berekend werd dat elektrische wagens tijdens hun volledige levensduur nagenoeg één vijfde meer koolstofdioxide zouden helpen produceren dan auto’s met fossiele brandstoffen.”

In maart vorig jaar, net voor de afschaffing van de subsidies, verkocht Tesla in Hongkong 2.807 wagens. Dat cijfer lag hoger dan de verkoop het totale jaar voordien.

Tesla zei in een reactie te hopen dat de lokale overheid de verdere uitbreiding van de elektrische mobiliteit zal blijven nastreven. Op die manier kan Hongkong volgens de autobouwer zijn leiderspositie in duurzaamheid bewaren.

Duurzaamheid

De organisatie Charged Hongkong, die het gebruik van elektrische wagens in de enclave wil promoten, laat verstaan de beslissing van de autoriteiten te betreuren. “De ingreep valt op een ogenblik dat bij de consument een duidelijke intentie begon te groeien om wagens op benzine of diesel door een elektrische alternatief te vervangen,” aldus Edwin Lee, ondervoorzitter van Charged Hongkong.

“De maatregel druist ook in tegen de plannen van de regering, die had aangegeven dat elektrische of hybride exemplaren tegen eind dit decennium 30 procent van de totale autovloot moeten vormen. Eind vorig jaar hadden elektrische wagens amper een aandeel van 1,9 procent in de totale private autovloot van Hongkong.”

Tesla maakte vorig jaar bekend met de Chinese overheid gesprekken opgestart te hebben voor de bouw van een lokale fabriek. Daardoor zou de autobouwer een importheffing van 25 procent op zijn wagens kunnen vermijden.

Elon Musk, topman van Tesla, gaf al wel aan dat de garages van de appartementen in Hongkong voor de installatie van elektrische laadinstallaties meestal niet zijn geschikt.