Cover image

© EPA

Tech

Facebook test een nieuw wapen tegen fake news

Facebook test in de Verenigde Staten momenteel een feature die vooral bedoeld lijkt om valse berichten aan te pakken. Gebruikers kunnen een post 'downvoten', ofwel laten weten dat iets ongepast of misleidend is. Zo legt Facebook de strijd tegen fake news opnieuw een beetje in de handen van de gebruikers zelf. Voorlopig is het een heel beperkte test.

De 'vind ik leuk'-knop wordt al jaren gevraagd, maar Facebook wil hem niet maken. Twee jaar geleden kregen gebruikers wel zes knoppen om verschillende emoties bij een bericht te kunnen weergeven. Nu test Facebook weer een nieuwe knop, waarmee ze vooral fake news willen aanpakken.

Gebruikers kunnen een bericht 'downvoten', wat eigenlijk wil zeggen dat het ongepast zou zijn. Je moet dan wel uit enkele opties kiezen waarom het bericht ongepast zou zijn. Bijvoorbeeld omdat het beledigend is of misschien eerder misleidend. Dat laatste klinkt als een potentiële tool om fake news en clickbait op Facebook onderuit te halen.

Op Reddit bestaat dit systeem al langer, maar het is niet zeker of we de knop na de testfase allemaal zullen krijgen.

Lees meer