Cover image

© Getty Images

Tech

Grootste krant van Brazilië: "Facebook is vijandig gebied voor kwaliteitsjournalistiek"

De Folha de S. Paulo, de grootste krant van Brazilië, haalt zijn content weg bij Facebook. Het dagblad, dat in 1921 werd opgericht, heeft nochtans 5,9 miljoen volgers op het sociale netwerk van Mark Zuckerberg. 

De beslissing volgt op de aankondiging van Facebook vorige maand om nieuws minder visibiliteit te geven in de nieuwsfeed. Volgens de krant zal die beslissing enkel de promotie van ‘fake news’ verder in de hand werken.

“De nadelen van Facebook om informatie tot bij lezers te krijgen zijn evident geworden, nadat beslist werd om professionele journalistiek minder zichtbaarheid te geven en de poort te openen voor ‘fake news’. Facebook is nu een vijandig gebied voor wie kwaliteitsjournalistiek biedt”, schrijft de krant in een verklaring. 

Interacties met 'fake news' verdrievoudigen, al de rest daalt


De krant deed tussen oktober en januari een onderzoek en analyseerde daarbij de interacties tussen Facebook en 21 sites die ‘fake news’ publiceren en 51 sites met ‘professionele journalistiek’. Wat bleek? Terwijl de interacties met fake news verdrievoudigden, daalden de interacties met de professionele nieuwssites met 17%. De interacties met fake news daalden wel lichtjes in januari, nadat Facebook zijn algoritme had aangepast.

Het aantal lezers dat de artikels van de Folha de S. Paulo via Facebook krijgt is ondertussen gedaald tot 24%, vergeleken met 39% een jaar geleden.

De krant houdt zijn Facebookpagina wel open, maar zal er dus geen nieuwe artikels meer op plaatsen. Lezers die artikels van de Folha willen delen moeten dat voortaan via hun persoonlijke account doen. “Facebook verandert van businessmodel. Wie zijn artikels zichtbaarheid wil geven, moet daarvoor betalen,” aldus nog de uitgever.

Een nieuw medialandschap


Volgens analisten schuift Folha op in de richting van een nieuw medialandschap, waarin kranten steeds meer op abonnementenverkoop gaan rekenen. Eerder deze week raakte bekend dat de New York Times voor het eerst in de geschiedenis 1 miljard dollar aan abonnementsgeld heeft binnengehaald. De bekendste krant ter wereld haalt nu 60% van al haar inkomsten uit abonnementen.

Brazilië is een van de 3 grootste markten voor Facebook, met meer dan 130 miljoen accounts. Enkel India en de Verenigde Staten hebben er meer.