Cover image

© Mark Metcalfe/Getty Images

Politiek

Israël waarschuwt Iran 

Israël heeft de Islamitische Republiek Iran zondag gewaarschuwd dat haar militaire aanwezigheid in Syrië de deur opent naar 'een nieuwe en onvoorspelbare periode' in de nu al zeven jaar durende burgeroorlog in dat land.

Israël voerde zaterdag verschillende aanvallen uit op Syrische en Iraanse doelwitten op Syrisch grondgebied. De aanval was een vergeldingsactie voor het neerhalen van een Israëlisch F-16 gevechtsvliegtuig nabij de Israëlisch-Jordaanse grens eerder op de dag (foto onder). Het was de eerste keer in 36 jaar dat een Israëlisch oorlogsvliegtuig door een vreemde mogendheid werd neergehaald.

“We hebben de Iraanse en Syrische strijdkrachten zaterdag flinke verliezen toegebracht”, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag bij de start van de kabinetsmeeting. 

“We hebben het iedereen duidelijk gemaakt dat onze regels niet zullen veranderen. We zullen iedereen aanvallen die probeert ons aan te vallen. Dat is altijd onze strategie geweest en het zal ook onze strategie blijven.”

Hoewel de meeste analisten niet verwachten dat het incident verder zal escaleren, bestaat de kans dat het Syrische conflict nu toch een nieuw fase in gaat.

© EPA

Israël heeft tot nog toe getracht zich niet direct in de Syrische oorlog te mengen, maar het geeft toe tientallen luchtaanvallen te hebben uitgevoerd op Syrisch grondgebied om te vermijden dat Iran de terreurgroep Hezbollah in Syrië van gesofisticeerde wapens voorziet. Die zouden een bedreiging voor de Joodse staat vormen. Zowel de Hezbollah als Iran en Rusland steunen het regime van de Syrische dictator Bashar Al-Assad.

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger tekent de Syrisch-Iraanse aanval van zaterdag de belangrijkste schending van Israëlische soevereiniteit in de recente geschiedenis.

Teheran ontkent militair aanwezig te zijn in Syrië en verwerpt wat het de Israëlische ‘leugens’ noemt. Volgens de ayatollahs heeft Syrië het recht heeft zich tegen de Israëlische aanvallen te verdedigen en steunt het Syrië enkel met militair advies.

Officieel zijn Israël en Syrië nog steeds in oorlog, nadat de Joodse staat in de Zesdaagse Oorlog van 1967 een deel van de Golanhoogten annexeerde. Die annexatie is door de internationale gemeenschap nooit erkend. Syrië eist dat territorium terug. Ook de Hezbollah legt een claim op een zeer klein gedeelte van de Golan.