Cover image

© iStock

Economie

Canada en Nederland introduceren app die grenscontroles fundamenteel kunnen versnellen

Canada en Nederland hebben gezamenlijk de applicatie Know Traveller Digital Identity (KTDI) gelanceerd. De toepassing laat reizigers toe om sneller door de grenscontroles te passeren, op voorwaarde dat ze op hun mobiele apparaten een digitaal profiel met hun persoonlijke informatie creëren.

De applicatie zal eerst worden uitgetest met reizigers tussen beide landen. Gehoopt wordt echter om het programma nog voor het einde van dit decennium wereldwijd te kunnen uitrollen. Er zal ook gebruik gemaakt worden van irisscans en gezichtsherkenning om reizigers sneller te kunnen identificeren. Voor de ontwikkeling van de applicatie werd samengewerkt met het technologiebedrijf Accenture.

Noodzaak

De initiatiefnemers wijzen erop dat tegen eind volgend decennium jaarlijks 1,8 miljard reizigers zullen kunnen worden geteld. Dat betekent een toename met 50 procent tegenover het niveau van twee jaar geleden. Die stijging leidt ook tot een verhoogd risico en verplicht de luchtvaart en de reisindustrie tot sterkere beveiligingsmaatregelen.

Bill Anderson, directeur van het Cross-Border Institute (CBI) aan de University of Windsor benadrukt dat de autoriteiten hopen te kunnen bereiken dat een groot deel van de reizigers al kan worden gescreend vooraleer ze hun koffers hebben gepakt en zich aan grenscontroles aanmelden.

“Er moet getracht worden om zoveel mogelijk reizigers met een laag veiligheidsrisico zo snel mogelijk te laten passeren,” benadrukt Anderson. “Op die manier kan meer tijd worden vrijgemaakt voor de controles van personen die wel een potentieel risico zouden kunnen betekenen.”

Naarmate het internationaal verkeer het volgende decennium verder zal toenemen, zal volgens Anderson ook de nood aan beveiliging verder stijgen. Hij werpt daarbij echter ook op dat bedrijven zoals Google en Facebook nu al veel meer informatie over hun gebruikers hebben verzameld dan veiligheidsorganisaties vragen.

Twee snelheden

Het Canadees-Nederlands applicatie zou aan de reizigers onder meer de genoten universitaire opleiding, bankafschriften en vaccinatie-bewijzen vragen. Een vergelijking wordt gemaakt met het Nexus-programma, dat voor een vlottere grenstrafiek tussen Canada en de Verenigde Staten moet zorgen.

Naarmate de reiziger zich verder over de wereld begeeft, zal ook zijn profiel volgens de ontwikkelaars verder worden aangevuld. “Naarmate de reiziger meer grenzen passeert, zal hij aan vertrouwen winnen,” betoogt Bill Anderson.

Accenture merkt op dat bij de ontwikkeling van de applicatie gezorgd werd dat de privacy van de reiziger maximaal wordt beschermd. “Niet alleen zal men steeds zelf kunnen beslissen welke informatie kan worden gedeeld,” aldus de onderneming. “Bovendien wordt op de applicatie zelf geen informatie bewaard. Daardoor wordt vermeden dat alle persoonlijke gegevens van de reizigers in één pakket worden verzameld, wat onder meer voor adverteerders bijzonder interessant zou kunnen zijn.”

Critici waarschuwen wel dat er op deze manier een reiswereld met twee snelheden dreigt te ontstaan. Reizigers die niet met de automatische screening instemmen, zouden immers in lange wachtrijen eindigen en mogelijk met een inferieure service rekening moeten houden.

Nina Brooks, directeur van de Airports Council International, zegt de inzet van nieuwe technologieën te ondersteunen, maar benadrukt dat moet worden gestreefd naar procedures die aan alle reizigers dezelfde beleving garanderen.