Cover image

© EPA

Economie

Catalaanse ondernemers zijn spelletjes Puigdemont en Rajoy beu

Het verbond van Catalaanse ondernemers vraagt de politieke partijen in de deelstaat dringend een stabiele en wettelijke regering te vormen om investeringen vrij te maken die nu al maandenlang door de politieke onzekerheid  zijn geblokkeerd. Ze wijzen niet enkel de Catalaanse politici met de vinger. Ook de passieve houding van de regering Rajoy hindert volgens het patronaat de opstart van nieuwe industriële projecten.

Volgens Joaquim Gay de Montellà, de voorzitter van de werkgeversvereniging Fomento, moet nu maar eens einde komen aan de politieke spelletjes die de economie en de ondernemingen saboteren. Hij wordt daarin gesteund door Miquel Valls, de voorzitter van de Kamer van Koophandel van Barcelona. Die zegt dat de politieke animositeit in de deelstaat naast het lokaliseren van nieuwe investeringen ook het aantrekken van talent verhindert.

Mobile World Congress (MWC) wil politieke duidelijkheid

Beide luiden de alarmbel dagen voor de opening van het Mobile World Congress (MWC) het grootste evenement dat jaarlijks in de stad plaatsvindt en op 26 februari van start gaat.  Het MWC is de combinatie van 's werelds grootste tentoonstelling voor de mobiele industrie en een congres waarin de toplui van mobiele operatoren, verkopers en contentproducenten bijeenkomen.

De GSMA, dat is de organisator van het evenement, wil niet bevestigen of het evenement ook na 2018 nog in Barcelona zal plaatsvinden, ondanks dat er een contract loopt tot en met 2023. De GSMA wil vooreerst politieke duidelijkheid.

Indien het evenement verhuist zal de stad Barcelona 450 miljoen euro aan inkomsten zien verdwijnen. Elk jaar opnieuw komen naast 2.300 bedrijven ook ruim 100.000 mensen op het evenement af.


2.536 bedrijven hebben hun zetel verhuisd naar een andere deelstaat


De Catalaanse werkgevers vragen de separatistische partijen - die 48% van de stemmen haalden, maar 70 van de 135 zetels - nu om snel een regering te vormen. Dat is nodig, want hoewel de lokale Generalitat de Catalunya in haar laatste rapport weinig interesse toont voor de impact van het onafhankelijkheidsproces op het bedrijfsleven, geeft ze toe dat sinds 1 oktober ruim 2.536 bedrijven Catalonië hebben verlaten en dat er daar nog elke week 20 bijkomen. 

Dat ook buitenlandse bedrijven niet gediend zijn van het separatistische discours bleek nog eens toen de Duitse multinational Agrolab vorige week de plannen schrapte voor de bouw van een laboratorium in Tarragona dat 200 nieuwe jobs zou opleveren. De bouw van het labo was nochtans in 2016 al aan Tarragona van Catalonië toegezegd. Agrolab kiest nu voor Burgos in de Spaanse autonome regio Castilië en León, omdat het 'geen boodschap heeft aan de regressieve en niet-toekomstgerichte visie van de Catalaanse politici.'

© EPA

De stille delokalisering


Uit een recente enquête van de Duitse Kamer van Koophandel in Spanje blijkt dat 40% van de Duitse bedrijven de investeringen in Catalonië denkt op te schorten tot er meer duidelijkheid is over de politieke toekomst in de deelstaat. Van alle grote investeringen die in het eerste semester van 2017 aan Catalonië waren beloofd, heeft zich nog geen enkele gematerialiseerd.

Lokale ondernemers spreken in dat verband van een ‘stille delokalisering’, waarbij investeringen worden afgeremd en aangekondigde projecten nu mee verhuizen naar de plek waar men zijn hoofdzetel heeft gevestigd.


Politieke situatie zit muurvast


De politieke situatie in Catalonië zit ondertussen muurvast. De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont wil vooral zichzelf opvolgen en heeft een voorstel ingediend om de regionale wetgeving te wijzigen zodat hij vanop afstand kan worden ingehuldigd en via Skype kan regeren vanuit België, waar hij sinds december verblijft. De Spaanse premier Mariano Rajoy - die in Catalonië geen enkele geloofwaardigheid meer geniet en wiens Partido Popular bij de verkiezingen van 23 december werd afgestraft - heeft al aangekondigd dat hij in dat geval de voogdij over Catalonië via het wetsartikel 155 zal behouden.