Cover image
Economie

Het fortuin van Marc Coucke: dit riskeert zakenman te verliezen na fraudeclaim

Marc Coucke heeft een fraudeclaim aan zijn been, en die kan hem zo'n 1,9 miljard euro kosten. Op die manier staat het fortuin van de zakenman op het spel, en dat is sinds de verkoop van Omega Pharma over verschillende sectoren verspreid geraakt.

Het Amerikaanse Perrigo beschuldigt Coucke en het fonds Waterland van fraude na de verkoop van Omega Pharma in 2014. Een arbitragecommissie zal moeten oordelen of dit echt het geval was. De grens tussen boekhoudkundige trucjes en fraude is vaak flinterdun. Als Coucke z'n fortuin riskeert, dan kan hij dit allemaal verliezen:

  • Sportclubs: Coucke is vanaf 1 maart eigenaar van Anderlecht. In het Franse voetbal sponsort hij Lille en Nantes. In het basketbal is hij betrokken bij Castors Braine.
  • Bedrijven: hij investeerde in de Oostendse bouwgroep Versluys en is aanwezig gebleven in de farmaceutische wereld via bedrijven als  Mithra Pharmaceuticals, Pharco en Ecuphar. Hij investeerde in het durfkapitaalfonds Volta Ventures en stak geld in start-ups zoals Midiagnostics en Uest.
  • Pretparken: Coucke is de belangrijkste aandeelhouder van Pairi Daiza. En ook van het Nederlandse SnowWorld bezit hij de meerderheid van de aandelen.
  • Durbuy: voorts investeerde Coucke fors in Durbuy. Hij kocht er onder andere het avonturenpark Durbuy Adventure.
  • Kasteel: tot slot bezit hij een heus kasteel in Merelbeke dat hij liet renoveren en waar hij nu woont.

Lees meer