Cover image

© EPA

Politiek

Ieren slaan Brexit-fantasie van May over Ierse grens aan diggelen

De Ierse regering vreest dat de brexitonderhandelingen tussen Groot-Brittanië en de Europese Unie spaak zullen lopen. Zo is de kans heel groot dat de Britse regering zal weigeren om een eventuele douane-unie met de EU te overwegen. Brits premier May en de Ierse regeringsleider Varadkar zullen hierover in dialoog gaan in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast.

Ierse regeringsleden zijn ervan overtuigd dat onderhandelingen met de EU "op ieder moment kunnen mislukken". Ze hebben aangegeven dat indien de Britse premier Theresa May ervoor zorgt de douane-unie te verlaten, een harde grens tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland onvermijdelijk wordt. Dat melden de Britse krant The Guardian en de nieuwssite Business Insider. Door de douane-unie kunnen EU-lidstaten met elkaar handel drijven zonder importheffingen of andere handelsbarrières.

May zei eerder toch dat het VK niet in de huidige of een nieuwe douane-unie blijft met de EU na de brexit. Er is al veel gediscussieerd geweest over de kwestie van de douane-unie. Brits minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd zei bijvoorbeeld dat ze een "open-mind" had over het onderwerp. Minister van Volkshuisvesting Dominic Raab verklaarde dan weer dat "we in welke douane-unie dan ook zullen plaatsnemen. Althans niet zoals we die in de internationale handelspraktijk kennen".

Lees meer