Cover image

© iStock

Economie

In Aspen Colorado wordt nu meer cannabis verkocht dan alcohol

Legale verkopers van cannabis hebben in het Amerikaanse skicentrum Aspen het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 11,3 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 16 procent tegenover het jaar voordien. Dat volume betekent voor de sector echter meteen ook een opmerkelijke mijlpaal.

Tijdens dezelfde periode werd in de stad immers voor 10,5 miljoen dollar aan alcoholische dranken verkocht. Aspen is daarmee volgens waarnemers wellicht de eerste locatie in de Verenigde Staten waar de legale verkoop van marihuana aan de economie meer inkomsten heeft opgeleverd dan de consumptie van bieren, wijnen en sterke dranken.

Legalisering

Aspen ligt in de Rocky Mountains in Colorado, drie jaar geleden de allereerste Amerikaanse staat waar het recreatief gebruik van marihuana werd gelegaliseerd.

Die beslissing creëerde al snel een aantal nieuwe economische initiatieven. De eerste cannabis-winkel van Aspen opende enkele maanden na de legalisering al zijn deuren en viert volgende maand zijn derde verjaardag. Eén jaar na de legalisering telde het skicentrum, met een eigen populatie van minder dan zevenduizend inwoners, al zeven winkels waar legaal cannabis werd verdeeld.

Vastgesteld werd bovendien dat de marihuana-verkoop de snelst groeiende sector van de lokale retail is. De stad heeft inmiddels elf punten waar legaal cannabis kan worden gekocht. De sector vertegenwoordigt momenteel 1,6 procent van de totale retailverkoop in Aspen. Immobiliën zijn de belangrijkste economische activiteit van de stad.

Alternatief

Matt Kind, een zakenman uit Colorado die een podcast onderhoudt over de cannabis-industrie, zegt dat de bezoekers in Aspen vaak op zoek zijn naar een alternatieve beleving.

“Toeristen die in Aspen arriveren, moeten vaak wennen aan de hoogte,” benadrukt Kind. “Dat zet vaak aan om gedurende de eerste dagen van het verblijf geen alcohol te drinken. Bovendien zoekt een gedeelte van het publiek ook naar een alternatief voor alcohol, dat uiteindelijk vergif is, terwijl marihuana een natuurlijk product blijft.”

Volgens Max Meredith, één van de cannabis-shops in Aspen, tonen de cijfers ook duidelijk aan dat het publiek open staat voor verandering.

In Amerikaanse staten waar het medisch gebruik van marihuana is gelegaliseerd, blijkt de verkoop van alcohol met 15 procent te zijn gedaald. Dat zegt een studie van wetenschappers aan de Georgia State University.

Lees meer