Cover image

© iStock

Economie

Brusselse huizenprijzen bij sterkste stijgers ter wereld, maar China heerst

Een huis in Brussel kopen kan dan wel een goede investering zijn, maar je betaalt ook wel voor die investering. Steeds meer zelfs: tot vijf procent meer dan vorig jaar. Dat is echter nog niets vergeleken met de ware boom die in China aan de gang is en enkele Europese steden. Of wat dacht je van een prijsstijging van bijna twintig procent op één jaar tijd voor ... Amsterdam. 

De prijzen op de huizenmarkt stijgen, en snel. Vooral in China worden er nieuwe records bereikt, becijferde immomakelaar Savills, maar ook in enkele Europese steden swingen de prijzen de pan uit. En jammer voor Belgen die een stekje in de hoofdstad willen: Brussel is één van die steden. De prijzen voor een stulpje in Brussel stegen namelijk op één jaar al met bijna vijf procent.

 Amsterdam

Opvallend in de cijfers van Savills is dat er maar twee Europese steden (Dublin en Amsterdam) en één Amerikaanse (San Francisco) in de top tien staan, de rest is Chinees. Op kop staat Chongqing, een stad in Centraal China. Verder halen enkel Dublin en Amsterdam de top tien. Onze noorderburen trekken wel de kop. Brussel is in Europa de zesde sterkste stijger, globaal zijn we de 22ste beste van de klas.

Hoezo, gemiddeld?

Wie naar de prijzen kijkt, zal begrijpen dat wat Saville bedoelt met 'een gemiddelde prijs', niet altijd is wat een normale mens daarmee wil zeggen. Een 'premium'-huis zou ruimte moeten maken voor een CEO, een topambtenaar of een regeringslid. Een normaal huis zou dan voor pakweg een administratief bediende zijn, maar we hebben wel het gevoel dat die de administratie van de Europese Unie doen.

Dit zijn de sterkst stijgende huizenmarkten in Europa in de 'gemiddelde huizen'-categorie:

7. Londen: 2,3%

© iStock

De Britse hoogdstad blijft fascineren, maar enkele jaren sparen hoort er sowieso wel bij. Wil je een brownstone in de Londense straatjes, dan kost je dat nu al twee procent meer dan vorig jaar. 

6. Brussel: 4,3%

© iStock

In onze eigenste stad blijft de aanwezigheid van de Europese Unie een enorme aantrekkingsfactor. Aanslagen kunnen daar niets aan veranderen: het kost bijna vijf procent meer om je eigen stekje in Brussel te kopen dan vorig jaar. 

5. Madrid: 4,5%

© iStock

Barcelona mag dan wel bijna in burgeroorlog gelegen hebben met Madrid, de Spaanse hoofdstad heeft veel eigentijdse charme en trekt veel pendelaars aan die finaal ook verhuizen. 

4. Berlijn: 7,6%

© iStock

Berlijn is niet alleen een toeristische trekpleister van jewelste, het is ook de hoofdstad van één van de grootste economieën van Europa. Geen wonder dat de huizenprijzen steeds hoger stijgen. 

3. Parijs: 8,3%

© iStock

Heeft het met prestige te maken, of met de romantische connotaties die Parijs met zich meebrengt? Het blijft een feit dat Parijs een hub blijft voor werkgelegenheid en dus verhuist men en masse naar de Franse hoofdstad. Ook waar: in alle steden kopen steeds meer Chinese oligarchen een tweede, leegstaand, verblijf. 

2. Dublin: 12,3%

© iStock

Dublin is een speciaal geval: hoewel de huizen er ontzettend klein zijn en de economie er maar langzaam uit een zware crisis kruipt, zijn veel investeerders wel op zoek naar een veilige Europese basis. Daarnaast vormt Ierland ook een uitvalsbasis voor techbedrijven zoals Apple. De huizenprijzen in Dublin en kleine broertje Cork stijgen al jaren, dit is dan ook geen verrassing

1. Amsterdam: 20,9%

© iStock

Liberaal, Europees en een uitvalsbasis met veel rivieren en makkelijke toegang tot de andere Europese grootsteden: het is geen verrassing dat Amsterdam de aandacht trekt van investeerders en immozoekers van over de hele wereld. Aan de grachten wonen kost de laatste tijd ook exponentieel meer: in één jaar ging de prijs met 20% omhoog. 

Lees meer