Cover image

© Gustavo Caballero/Getty Images for The New York Times International Luxury Conference

Economie

CEO New York Times: "Gedrukte krant heeft nog 10 jaar'

Drukpersen hebben nog een decennium te gaan. Dat heeft Mark Thompson, de CEO van de bekendste krant ter wereld New York Times, gezegd op de Amerikaanse zakenzender CNBC.

“Ik zou graag willen dat de gedrukte krant zo lang mogelijk overleeft, maar de dag zal komen dat een gedrukte versie vanuit economisch standpunt geen zin meer heeft."

"Het belangrijkste is dat we nu van print naar digitaal pivoteren. Enkel wanneer we een digitaal bedrijf hebben zullen we ook lang na het verdwijnen van de gedrukte krant nog een succesvol en groeiend nieuwsmedium zijn", aldus nog de Brit, die jarenlang de BBC leidde.

De nieuwe generatie lezers is wel degelijk digitaal, zei Thompson, die ook wist te melden dat het voorbije kwartaal ruim 157.000 mensen voor een digitaal abonnement hadden opgetekend. Dat terwijl de abonnementen op de gedrukte krant vrij constant blijven, al is een lichte daling merkbaar.

Sinds Thompson aan het hoofd van de New York Times kwam is het de eerste krant in de wereld geworden met meer dan 1 miljoen digital-only abonnees.

Hij gaf toe dat de verkiezing van Trump de krant geen windeieren heeft gelegd, maar benadrukte wel dat niet de president, maar ‘de zaak Harvey Weinstein’ voor de krant het belangrijkste verhaal van het jaar 2017 is geweest.

© Sophie Lodewijks

In Vlaanderen worden jaarlijks 34 miljoen kranten compleet nutteloos gedrukt


Dat de krantenverkoop in de VS - net als dat in België het geval is - achteruit gaat, zal niemand verwonderen. Maar dat de Vlaamse krantengroepen, mits gulle overheidssubsidies hun drukpersen in de lucht houden, heeft ook een ecologische kost.

In 2015 berekenden het digitale medium Apache en Charlie magazine dat in Vlaanderen bijna de helft (48,9 procent) van de 225.000 kranten die dagelijks in krantenwinkels, benzinestations en supermarkten worden aangeboden nooit wordt verkocht.

"Dag in dag uit, met uitzondering van de zondagen, worden bijgevolg 110.000 kranten ongeopend weggegooid. Leg je die op elkaar, dan levert dat elke dag een 550 meter hoge krantenstapel op die afgevoerd wordt richting afvalbedrijf. Op jaarbasis gaat het om meer dan 34 miljoen kranten die compleet nutteloos worden gedrukt.

De ecologische impact van die papierverspilling is gigantisch, maar het hele verhaal is er niet mee verteld. Magazines en kranten worden immers ook bedrukt. Zo zit alleen al op de 7.505 ton aan nooit geopende kranten voor ongeveer 157 ton inkt. Dat is om en bij de 150.000 liter.

En last but not least is er nog het vervoer. Dagelijks worden kranten en weekbladen naar 3.000 verkooppunten, verspreid over heel Vlaanderen gebracht. Elke dag, zo bevestigt directeur operaties en organisatie bij AMP, Rolf Vermeulen, leggen 250 vrachtwagens samen 25.000 kilometers af om zowat 200 ton aan kranten en magazines op hun bestemming te krijgen. Dat is goed voor een dagelijkse uitstoot van – zeer voorzichtig geschat – 25 ton CO2. Op jaarbasis is er ongeveer 900 hectare bos nodig om die uitstoot uit de lucht te halen. Ter vergelijking: het Zoniënwoud is 4.421 hectare groot."