Cover image

© EPA

Economie

Facebook 'likes' zijn prima wapen voor autoritaire regimes

Hun Sen, de eerste minister van Cambodja, heeft zijn populariteit kunstmatig versterkt door het aankopen van likes en de verspreiding van nepnieuws op Facebook. Dat heeft de Cambodjaanse oppositieleider Sam Rainsy gezegd in de klacht die hij tegen Facebook heeft neergelegd bij een rechtbank in Californië.

Rainsy eist dat het bedrijf zijn zakelijke transacties met de autoritaire premier van zijn land publiek maakt. De klacht brengt nogmaals naar voor op welke manier de macht van Facebook zou kunnen worden gebruikt om democratieën te ondermijnen. Bovendien kunnen nu ook mogelijk legale consequenties worden verwacht.

Illusie van legitimiteit

Volgens Rainsy heeft Hun Sen het netwerk gebruikt om met geweld tegen politieke tegenstanders en dissidenten te dreigen, valse informatie te verspreiden en zijn vermeende populariteit kunstmatig op te voeren. Op die manier zou Hun Sen een illusie van legitimiteit willen creëren.

Rainsy beweert dat Hun zogenaamde clickfarms had gebruikt om kunstmatig zijn populariteit te vergroten en effectief likes te kopen. De oppositieleider werpt daarbij op dat de premier in korte tijd op Facebook een verbazingwekkende faam heeft bereikt.

Hij wijst erop dat de pagina van Hun Sen 9,4 miljoen likes heeft verzameld. Nochtans blijkt dat slechts 4,8 miljoen Cambodjanen van Facebook gebruik maken. Er moeten volgens Rainsy dan ook vragen worden gesteld over het legitimiteit van de online populariteit van Hun Sen.

“Miljoenen likes blijken afkomstig te zijn uit India, de Filippijnen, Brazilië en Myanmar,” aldus de oppositieleider. "Deze landen spreken nochtans geen Khmer, de enige taal waarin de pagina is geschreven. Deze landen staan bovendien bekend om hun clickfarms."

Rainsy zegt dat de Cambodjaanse regering aan Facebook 15.000 dollar per dag heeft betaald voor het genereren van valse likes en advertenties om de propaganda van het regime te verspreiden en tegenstanders het zwijgen op het leggen.

Vervolging

Rainsy is uit Cambodja verdreven door een dreiging van vervolging vanwege uitspraken die hij op Facebook gedaan over Hun Sen en diens opgeblazen populariteit. De oppositieleider wil dat Facebook gegevens over de advertentie-aankopen van de Cambodjaanse overheid levert, zodat hij zich tegen de aantijgingen zou kunnen verdedigen. De oppositieleider voert ook aan dat Hun Sen de communityrichtlijnen van Facebook heeft geschonden.

Hun Sen, die al meer dan dertig jaar over Cambodja regeert, promoot op Facebook zijn agenda op een agressieve manier. Bovendien krijgen alternatieve stemmen op het platform nauwelijks ruimte. “Dat zou het gevolg zijn van experimenten die Facebook met zijn Explore-feed heeft opgezet, waardoor nieuws van gebruikers wordt gepromoot en het bereik van andere bronnen wordt beperkt,” aldus het magazine Quartz.

Er wordt aan toegevoegd dat autoritaire leiders lange tijd allerhande tactieken hebben gebruikt om het publiek te misleiden en de schijn te wekken op een brede steun te kunnen rekenen. Dat gebeurde in het verleden door massale parades en steunbetogingen, terwijl demonstraties van tegenstanders worden onderdrukt. Ook werden bij de verkiezingen de stemmingen gemanipuleerd. Nu wordt ook Facebook aan die manipulerende instrumenten toegevoegd.

Lees meer