Cover image

© epa

Economie

Komt er straks Umicore-megafabriek voor autobatterijen in Antwerpen of Genk?

Umicore, de gigantische chemie-speler, is zich in sneltempo aan het omvormen tot hofleverancier van autobatterijen voor elektrische wagens. Ze plannen verschillende nieuwe batterij-fabrieken, nieuws dat de beurskoers omhoog jaagt. Zowel in Antwerpen (de oude Opel-fabriek) als in Genk (oude Ford-fabriek) dromen de lokale burgemeesters, Bart De Wever (N-VA) en Wim Dries (CD&V), van zo'n nieuwe productiesite. 

Het lijkt erop dat er hoop is voor industriële productie in België, want er zijn sterke signalen dat er een grote autobatterijfabriek naar ons land komt. Eind vorige week kondigde Umicore aan dat het 660 miljoen euro wil investeren in twee nieuwe batterij-fabrieken. Ze plannen nu al één fabriek in Europa die tegen 2020 operationeel moet zijn.

Dit jaar beslissen ze waar de Europese fabriek komt. Maar België komt zeker in aanmerking: het bedrijf zoekt hoogopgeleid personeel, een zekere energiebevoorrading, een goed bereikbare plek. De site van de Opel-fabriek in Antwerpen dat in 2007 dicht ging en de Ford-fabriek in Genk die in 2012 de deuren sloot zouden kanshebbers zijn. Bij die sluitingen raakten duizenden mensen hun job kwijt.

Umicore koers schiet omhoog

Umicore deed een kapitaalsverhoging om de fabrieken te financieren, beleggers reageerden en de koers schoot omhoog en plots was Umicore veel meer waard. De lithium-ion batterijen die in de nieuwe fabrieken gemaakt zullen worden, zijn cruciaal om elektrische wagens te kunnen maken. Umicore gelooft dat ze zwaar gaan profiteren van die vraag naar dat type batterijen. De voorsprong op de concurrentie is groot, zegt Umicore.

De burgemeesters worden wakker

Beide steden willen die fabriek. De Antwerpse haven en het stadsbestuur van burgemeester Bart De Wever (N-VA) plooien zich nu driedubbel om die fabriek binnen te halen. De voormalige Opel-fabriek is perfect als locatie. Net als De Wever in Antwerpen is de Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V) zwaar aan het lobbyen, want ook daar willen ze graag het project binnenhalen. Op de voormalige site van Ford Genk is er zeker plek.

De twee locatie hebben zowat dezelfde troeven: een gigantisch terrein, goed bereikbaar, hoogopgeleid personeel in de buurt, klaar om meteen een gigantische fabriek neer te poten. Dries en De Wever zullen dus vast en zeker binnenkort wel eens op de koffie gaan bij Umicore-voorzitter Leysen.

Lees meer