Cover image

© Ethan Miller/Getty Images

Economie

Trump good for business? Amerikaanse wapenfabrikant Remington moet faillissement aanvragen

Remington Outdoor, een van de meest bekende Amerikaanse producenten van wapens, vraagt Chapter 11 aan. Dat is de Amerikaanse variant van de Belgische bescherming tegen schuldeisers. Het bedrijf heeft te lijden onder een scherpe daling van de verkopen sinds de verkiezing van Donald Trump in november 2016.

Tijdens het presidentschap van Barack Obama was de verkoop van wapens kwartaal na kwartaal gestegen. Dat had vooral te maken met de vrees dat die strengere wapenwetten zou uitvaardigen, wat uiteindelijk nooit gebeurde.

Vele Amerikanen wensten op die dreigende wetgeving te anticiperen door een wapen te kopen vooraleer een nieuwe regelgeving zou worden ingevoerd. Bij de start van de twee mandaten van Barack Obama kon dan ook telkens een massale en onverwachte piek in de wapenverkoop worden opgemerkt.

Maar sinds Donald Trump in het Witte Huis zit, is die vrees weggevallen. Trump is een fervent verdediger van het Second Amendment, dat Amerikanen het recht geeft een wapen te bezitten. Het luidt als volgt

Aangezien een goed geregelde militie nodig is voor de veiligheid van een vrije staat, zal geen inbreuk worden gemaakt op het recht van het volk om wapens te bezitten en te dragen.“ 

Remington bestaat ruim 200 jaar en is sinds 2007 eigendom van het investeringsbedrijf Cerberus Capital Management. De eigenaar van Cerberus is Stephen Feinberg, ironisch genoeg een fervent supporter van Trump.

Een jaar geleden had Remington Outdoor aangekondigd in zijn fabriek in New York honderdtwintig banen te moeten schrappen. Het bedrijf verwees toen al naar de dalende omzetten, die een ingrijpen noodzakelijk hebben gemaakt.

De 'super owners': 3% van de Amerikaanse volwassen bezit gemiddeld 17 wapens


De Amerikaanse wapenindustrie heeft de voorbije tien jaar een enorme expansie gekend. In 2016 werden in de VS 11 miljoen wapens geproduceerd, 7 miljoen meer dan in 2006, blijkt uit cijfers van het Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives.

In 2014 hadden 31% van de Amerikaanse gezinnen tenminste één wapen, terwijl dat dit in 1973 nog 47% was geweest. Maar dat betekent wel dat steeds meer wapens geconcentreerd zijn in steeds minder gezinnen, de zogenaamde ‘super owners’,

Uit een studie van de universiteiten van Harvard en Northeastern blijkt dat de helft van alle wapens in de VS in handen zijn van amper 3% van de volwassen bevolking. Die hebben elk gemiddeld 17 wapens in hun bezit.