Cover image

© istock

Tech

Wetsontwerp De Backer: geen sociale media onder 13 jaar

Er is door staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) een wetsontwerp ingediend, waardoor de minimumleeftijd voor een profielpagina op sociale media verhoogd wordt naar 13 jaar. De Backer kiest voor de laagste mogelijke leeftijd, die het Europees Parlement oplegde. De Backer wil leeftijdscontroles laten doen door de privacycommissie en dat zou het Facebook weleens lastig kunnen maken.

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) liet in het praatprogramma Van Gils & gasten op Eén weten dat hij een wetsontwerp zal indienen over de leeftijdsgrens op het gebruik van sociale media. Het voorstel omvat dat kinderen pas vanaf 13 jaar op sociale media mogen. De kwestie gaat al langer de ronde in Europa, maar het is nu aan de afzonderlijke EU-lidstaten om een grens tussen 13 en 16 jaar vast te leggen. Momenteel is er geen minimumleeftijd bepaald in ons land.

"We weten uit cijfers dat 25 procent van de terugkerende gebruikers op sociale media 9 of 10 jaar oud is", zei De Backer op tv. "85 procent is jonger dan 13. Heel veel jongeren maken dus valse accounts aan om toch op die sociale media te kunnen. En dan is er geen debat en omkadering over hoe je daarmee omgaat en hoe je de gevaarlijke dingen zoals pesten kan opvangen." Hij wil vooral inzetten op "bewustwording" over de gegevens en de bescherming ervan. 

Lees meer