Cover image

© getty

Science

Zeeniveau stijgt elk jaar sneller blijkt nu

Op basis van 25 jaar satellietgegevens laat een nieuw onderzoek zien dat het tempo van de zeespiegelstijging flink is versneld. Dat komt vooral omdat door de opwarming van ons klimaat de gletsjersop Groenland en Antarctica steeds sneller smelten.

Door de opwarming van de aarde stijgt de zeespiegel sneller. Tegen het einde van de eeuw zal het gemiddeld niveau van de oceanen van de wereld 60 cm stijgen, als het zo snel stijgt zoals nu. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd is in Proceedings of the National Academy of Sciences. Volgens de satellietbeelden hebben we te maken met een stijging van 0,08 millimeter meer dan het jaar voordien. Elk jaar stijgt de zeespiegel sowieso al 3 millimeter.

Smeltend ijs

Het snelle tempo van de zeespiegel heeft te maken met ijs dat snel smelt op Groenland en Antarctica. Dat komt omdat de temperatuur in de lucht stijgt maar ook van het water door de hoge concentratie aan broeikasgassen. Er komt dus niet alleen smeltwater van de gletsjers bij, het warmer water zet ook uit waardoor de zeespiegel stijgt.

Lees meer