Cover image

© LAJ

Economie

Google voorspelt nu of je vlucht vertraging heeft vooraleer je vliegtuigmaatschappij dat doet

Vertragingen kunnen in de luchtvaart bij de reizigers tot grote frustraties leiden, maar het technologieconcern Google heeft een toepassing ontwikkeld die een gedeelte van die ergernissen mogelijk kan helpen verzachten. Een update van de populaire applicatie Google Flights zou de reiziger immers vooraf moeten verwittigen wanneer zijn vlucht vertraging heeft.

Daarbij wordt gebruik gemaakt van historische data en machine learning. Volgens Google zal de applicatie er mogelijk zelfs voor zorgen dat de reiziger van de vermoedelijke vertraging sneller op de hoogte zal zijn dan de luchtvaartmaatschappij.

Terugkerende patronen

Google Flights gaat bij de berekening naar eigen zeggen op zoek naar terugkerende patronen in beschikbare historische gegevens. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de locatie, de vluchtroute, het vliegtuigtype, de weersomstandigheden en informatie over eventuele eerdere vertragingen. Een combinatie van die gegevens zouden patronen of trends moeten uittekenen die meestal met vertragingen in verband moeten worden gebracht.

“Wanneer het algoritme aangeeft dat de waarschijnlijkheid op vertragingen een niveau van 80 procent heeft bereikt, wordt naar de reiziger een waarschuwing gestuurd,” verduidelijkt Anket Mathur, productmanager van Google Flights.

Om de informatie te ontvangen hoeft de reiziger alleen maar zijn vluchtnummer of reisroute in te vullen, zodat hij kan achterhalen of zijn vlucht eventueel vertraging zou hebben opgelopen.

“Het algoritme is zo geavanceerd dat een aantal vertragingen zullen kunnen worden gemeld vooraleer de luchtvaartmaatschappij een vermoeden van problemen heeft,” zegt Mathur nog.

Geen absolute zekerheid

Tot nu toe gaf Google Flights weliswaar ook al vertragingen aan, waarbij ook de oorzaak van de moeilijkheden werd vermeld.

Met het nieuwe algoritme kunnen echter ook dreigende problemen worden voorspeld. Ook wordt vermeld hoeveel vertraging de vlucht wellicht heeft opgelopen

Er wordt wel benadrukt dat het algoritme een inschatting maakt en dus geen absolute zekerheid biedt. Het is voor de reiziger dan ook nog altijd aangewezen om zich tijdig op de luchthaven aan te melden.

Lees meer