Cover image

© iStock

Economie

Wapenfabrikant Kalasjnikov geprivatiseerd

De privésector heeft voor de eerste keer in de geschiedenis een meerderheid verworven in de Russische wapenfabrikant Kalasjnikov, producent van het beroemde oorlogsgeweer Ak-47 dat wereldwijd zowel bij officiële legers als illegale partijen een grote populariteit geniet.

De Russische staatsholding Rostec, tot nu toe eigenaar van Kalasjnikov, maakte bekend zijn belangen in het bedrijf van een meerderheidsparticipatie van 51 procent teruggebracht te hebben tot een blokkeringsminderheid van 25 procent plus één aandeel. De nieuwe hoofdaandeelhouder van Kalasjnikov is Alexei Krivoruchko, al enkele tijd directeur-generaal van de wapenfabrikant.

Amerikaanse sancties

Met de verkoop zou een bedrag van 1,5 miljard roebel of bijna 26,4 miljoen dollar zijn gemoeid. Krivoruchko had voordien al een belang in de wapenfabrikant opgebouwd.

Vier jaar geleden had eigenaar Rostec al beslist om het kapitaal van het bedrijf voor privépartijen open te stellen. Sindsdien is de waarde van de onderneming verdubbeld. Krivoruchko heeft dan ook gewerkt aan een grondige modernisering, waarbij gestreefd werd naar een verdere diversifiëring van de productie.

Tegelijkertijd werd een grotere nadruk gelegd op export. Kalasjnikov is echter tevens één van de bedrijven die wegens betrokkenheid bij de oorlog in Oekraïne met een embargo van de Verenigde Staten worden geconfronteerd.

De geschiedenis van Kalasjnikov gaat terug naar het begin van de negentiende eeuw, toen onder de naam Izhmash in de Russisch stad Izhevsk, ongeveer dertienhonderd kilometer ten oosten van Moskou, een wapenfabriek werd opgericht.

Diversifiëring

Het bedrijf kende verschillende eigenaars, tot de onderneming uiteindelijk in handen kwam van de Russische staatsholding Rostec. Die besliste om het bedrijf met een andere fabriek samen te voegen. De fusiegroep werd genoemd naar Mikhail Kalasjnikov, die Russische ingenieur die meer dan zeventig jaar geleden de AK-47 had uitgevonden.

Mikhail Kalasjnikov overleed vijf jaar geleden op 95-jarige leeftijd.

De AK-47 werd niet alleen het standaardwapen van het Rode Leger van de Sovjet-Unie en later ook Rusland, maar geniet tevens een grote populariteit bij een brede en bijzonder diverse groep gebruikers. Kalasjnikov voert officieel uit naar meer dan vijfentwintig landen, maar de AK-47 is ook bijzonder populair in criminele en terroristische groepen.

Het wapen, dat inmiddels in verschillende landen wordt gefabriceerd, staat vooral bekend voor zijn betrouwbaarheid in uiteenlopende weersomstandigheden.

Sinds het aantreden van Krivoruchko heeft de onderneming een aantal nieuwe modellen geïntroduceerd. Bovendien heeft Kalasjnikov zijn activiteiten ook naar andere economische sectoren uitgebreid. Het merk heeft nu ook een eigen modelijn en verkoopt tevens souvenirs.