Cover image

© Mastercard

Economie

Binnenkort direct betalen vanuit het pashokje

Op het Mobile World Congress in Barcelona heeft betaalkaartmaatschappij Mastercard betaaltechnologieën gepresenteerd die weldra het dagelijkse leven van de consument over de hele wereld ingrijpend dreigen te veranderen. Net als de voorbije jaren blijft betalen via geconnecteerde objecten populair, met bijvoorbeeld pashokjes die meteen als kassa dienstdoen. 

Betalen in het pashokje: tijdwinst en meer comfort voor de klant …


De Retail Mirror, een geconnecteerde spiegel die Mastercard ontwikkelde in samenwerking met Oak Labs en Panasonic, maakt het voortaan mogelijk om direct in het pashokje je aankopen af te rekenen via een smartphone. Zo vermijdt de klant niet alleen de wachtrij aan de kassa, maar brengt hij ook minder tijd door in het pashokje. 

De spiegel werkt als een interface en geeft toegang tot alle beschikbare kleuren en maten van een kledingstuk. Gedaan dus met het heen-en-weergeloop tussen het pashokje en de kledingrekken. De klant besteedt dus minder tijd aan het passen, en dat betekent meer comfort. 

De Retail Mirror zal bovendien, op basis van de geselecteerde artikelen en eerdere aankopen, persoonlijke aanbevelingen doen en wordt zo dus een realtime adviseur.

Zodra het winkelmandje gevuld is, gebeurt de aankoop via een applicatie waarin de klant de gewenste artikelen selecteert om meteen mee te nemen of te laten verzenden. De aankoop kan op verschillende manieren gebeuren: via NFC-technologie, in de applicatie zelf of via de website van de winkel. Bij het verlaten van het pashokje staat een verkoopmedewerker de klant op te wachten met zijn artikelen, ingepakt en klaar om te vertrekken.

© Mastercard

Een optimalisatietool voor retailers

Voor de handelaars is deze oplossing een hulpmiddel bij het omvormen van de fysieke winkelomgeving, want ze legt de nadruk op de shopervaring en de beslissing tot een aankoop. De Retail Mirror geeft handelaars bovendien de mogelijkheid om meer inzicht te krijgen in de behoeften van hun klanten: het systeem verzamelt en kruist diverse gegevens, zoals het traject dat de consument aflegt in de winkel, het verband tussen dat traject en de aankopen die hij doet, en mogelijke tendensen die zich aftekenen in het aankoopgedrag van de klant. De handelaars kunnen die gegevens uiteraard gebruiken om hun verkoopcircuit aan te passen en te optimaliseren.

De technologie werd in 2017 al getest in de Marie Claire Next Big Thing Concept Store in New York en is nu helemaal klaar om te worden geïntroduceerd op de markt. In de eerste helft van 2018 zal de spiegel zijn intrede doen bij partners-handelaars wereldwijd.