Cover image

© Getty Images

Economie

De retail-apocalyps in 2018: opnieuw duizenden winkels op dodenlijst

Vorig jaar zijn in de Verenigde Staten meer dan 6.000 winkels gesloten.  Dat getal zal dit jaar ruimschoots worden overtroffen, blijkt uit cijfers die Fox Business verzamelde. Ook in België staat zowat een op elke tien winkels nu leeg. In het VK wordt 1 op elke 5 Britse pond al online uitgegeven.

© Getty Images

In een poging om hun keten te redden zullen retailers ook de volgende maanden weer honderden vestigingen sluiten. Fox Business stelde een lijst op van de in de VS aangekondigde sluitingen. De lijst is niet allesomvattend, want nog vele in Europa niet bekende ketens worden niet vermeld.

Abercrombie & Fitch (60 winkels), American Apparel (heeft het faillissement aangevraagd en sluit al zijn winkels), Foot Locker (110 winkels), Guess (60 winkels), CVS (70 winkels), Foot Locker (110 winkels), J. Crew: (50 winkels, dat zijn er 30 meer dan eerder aangekondigd), J.C. Penney (138 winkels werden al gesloten, wat nog overblijft worden speelgoedwinkels), Macy’s (7 winkels, 5.000 jobs weg), Michael Kors (125 winkels), Payless (800 winkels), Radio Shack (1.000 winkels), Rue 21 (400 winkels), Sears/Kmart (300 winkels).

Amazon


Vooral de e-commerce is de grote boosdoener: zo worden in de VS tweederde van alle boeken, muziek en films nu online gekocht, net als tweevijfde van alle kantoorbenodigdheden en speelgoed. Ook een kwart van alle kledij wordt nu online gekocht.   

In 30 Amerikaanse steden levert Amazon aan de abonnees van zijn Prime-dienst de bestelde goederen binnen de 2 uur en dat zonder extra kost. 

Hoe harder winkels hun best doen om met Amazon te concurreren, hoe meer geld ze verliezen. Het logistieke luik en de daarvoor vereiste infrastructuur kannibaliseren de winstmarges van de winkels. Volgens de bank Morgan Stanley moet een retailer voor elk procentpunt dat hij aan e-commerce-aandeel wint, een half procentpunt van zijn marge inleveren. Niet dat dit Amazon stoort. Van elke extra dollar die dit jaar online zal worden gespendeerd, zal 50 dollarcent op de rekening van Amazon terechtkomen. 

Vaak wordt naar de boom in e-commerce verwezen als een alternatief voor winkelpersoneel wiens baan wordt bedreigd. Jobs in e-commerce en warenhuizen nemen inderdaad een steeds groter deel van het werknemersbestand in. Ze vormen nu het equivalent van 10,1% van alle retailjobs, vergeleken met 8% tien jaar geleden. Amazon rekruteert aan een verschroeiend tempo. Het bedrijf wil tegen juli 2018 ruim 100.000 mensen aanwerven. Maar die cijfers zullen weinig soelaas brengen. Aan het huidige tempo zullen tegen dan al drie keer zo veel jobs zijn verdwenen. 

© Getty Images

Andere vaardigheden en A.I.


Burning Glass, een bedrijf dat vacaturetrends analyseert, ontdekte eerst een positieve trend: tussen 2014 en 2016 werd het jobverlies in de traditionele retail gecompenseerd door nieuwe jobs in e-commerce, warenhuizen en tech jobs in de sector. Maar de vaardigheden die daarvoor nodig zijn, verschillen doorgaans sterk van wat traditionele winkelbedienden kunnen. Volgens Burning Glass vereist 78% van de jobs in e-commerce een universiteitsdiploma, vergeleken met amper 12% in de traditionele retail. Zelfs 53% van de jobs in geautomatiseerde warenhuizen vergt een diploma. 

Zelfs wie niet van winkelen houdt, begrijpt dat dit een signaal van economisch onheil is. 

De jobs in de retailsector zijn in de VS zeer zichtbaar. 4,3 miljoen mensen werken als verkopers en 3,3 miljoen als kassiers. Bovenvermelde sluitingen zullen tienduizenden mensen hun baan kosten. Lege winkelcentra zijn een teken van massale werkloosheid.

Gevreesd wordt dat de werkgelegenheid van miljoenen mensen in het gedrang komt. Steeds meer winkelketens nemen ondertussen ook hun toevlucht tot zelfscankassa’s, meer A.I. en robots.

© Mastercard

Conclusie


Amerikanen, maar ook Europeanen, die zo gewend zijn aan shoppingcentra met een enorme variëteit aan verleidelijke goederen, zullen stilaan moeten wennen aan steeds meer lege winkels.