Cover image

© Getty Images

Politiek

Russische ex-spion Sergei Skripal is zoveelste Rus op een rij die vergiftigd wordt in het Verenigd Koninkrijk

De voormalige Russische spion Sergei Skripal is vorige week vergiftigd in Groot-Brittannië. En hij is lang niet de eerste andersdenkende Rus die in het buitenland omgebracht werd.

De Russische ex-kolonel Sergei Skripal riskeerde in 2006 dertien jaar cel, omdat hij belangrijke informatie had overgedragen aan de Britse autoriteiten. Het bevat de identiteit van Russische spionnen in Europa waarvoor hij 100.000 dollar ontvangen zou hebben. Hij werd in 2010 gepardonneerd door de toenmalige Russische president Dmitiri Medvedev. Skripal kreeg asiel in het VK.

Maar hij zou vergiftigd zijn geweest door Russische diensten volgens heel wat opiniemakers. Uiteraard ontkent het kabinet van Poetin dit volledig. "We weten dat deze tragische situatie gebeurd is, maar we hebben geen informatie over mogelijke oorzaken, over wat deze man bezighield en over hoe dit gebeurd is." 

Lees meer