Cover image

© wiki commons

Travel & Food

Depots van AB InBev geblokkeerd door staking: horecazaken in het nauw?

Vakbondsleden hebben een groot aantal depots van AB InBev geblokkeerd omdat ze niet akkoord gaan met de herstructureringsplannen van de bierproducent. Wat als depots nog even geblokkeerd blijven? Komen horecazaken dan in de problemen?

Een groot aantal depots van AB InBev zijn geblokkeerd en daardoor kunnen honderden cafés niet bevoorraad worden. Horeca Vlaanderen probeert gerust te stellen, maar we zijn nog niet helemaal van onze schrik af. “De meeste drankgelegenheden zijn nog voldoende bevoorraad”, laat Horeca Vlaanderen-woordvoerder Filip Vanheusden aan de VRT weten. “Maar zaken waar vandaag drank geleverd zou worden, kunnen natuurlijk wel in de problemen komen, komend weekend.”

Vanheusden geeft toe dat de bevoorrading van horecagelegenheden wel in de problemen komt als de staking langer dan dit weekend aanhoudt: “Horeca-uitbaters zullen dan in problemen komen, waar ze zelf niet om gevraagd hebben.”

Andere leveranciers

De meeste horecazaken zijn verbonden aan een brouwerij, waardoor ze slechts van een beperkt aantal leveranciers dranken mogen inslaan. Horeca Vlaanderen stelt voor om, als de staking blijft duren, een uitzondering te maken op het contract en handelaars even toe te laten om bij andere leveranciers bier te kopen. 

De vakbond komt in actie tegen de herstructureringsplannen van AB Inbev. “We hebben geen enkel signaal gekregen van de directie dat men wil onderhandelen", zegt vakbondssecretaris Kris Vanautgaerden (ACV) aan de VRT.

AB InBev is als eerste van plan om vier werknemers van het depot in Leuven naar Hasselt over te plaatsen. Onderhandelingen over de herstructureringen liepen op niets uit. AB InBev liet gisteren al weten de vakbondsacties te betreuren. Het is nog niet geweten wanneer de vakbond de blokkade zal stoppen.

Lees meer