Cover image

© EPA

Economie

Regering May krijgt nog een Brexit-klap: Unilever verhuist hoofdkantoor naar Rotterdam

Het Brits-Nederlandse consumentenconcern Unilever verhuist zijn hoofdkwartier van Londen naar Rotterdam als gevolg van de Brexit. De verhuis is een klap voor de regering May, die het post-Brexit VK als een aantrekkelijke locatie voor bedrijven tracht voor te stellen.

Unilever is het product van de fusie van de Engelse zeepfabrikant Lever Brothers met de Nederlandse Margarine Unie in 1930. Het bedrijf noteert zowel op de beurs van Amsterdam als die van Londen. Paul Polman, de Nederlandse CEO van het bedrijf, beval vorig jaar een vereenvoudiging van deze dubbele structuur - die een boekhouding in euro én Britse pond vereist - nadat Kraft Heinz had getracht het bedrijf over te nemen, iets waar de Amerikanen uiteindelijk niet in slaagden.

Besloten is nu om alle legale activiteiten naar Nederland te verhuizen. Volgens het bedrijf zelf heeft dat alles met een vereenvoudigde structuur en weinig met de Brexit te maken. Maar analisten merken op dat Nederland bedrijven wel degelijk beter beschermt tegen vijandige overnames. In Britse vakbondskringen sluit men niet uit dat ook andere bedrijven de lakse wetgeving in het VK inzake overnames zullen ontvluchten.

Strategische voordelen

Volgens financieel topman Graeme Pitkethlyin van Unilever betekent de concentratie van de administratieve activiteiten in Rotterdam niet noodzakelijk dat er in de Nederlandse havenstad veel meer jobs komen. Hij spreekt in dat verband van ‘enkele tientallen banen, misschien honderd.’

De beëindiging van de duale structuur is volgens hem vooral een versimpeling die het bedrijf strategische voordelen moet bieden als het in de toekomst op het overnamepad wil gaan. Dat de keuze voor Rotterdam te maken heeft met de Nederlandse wetgeving die meer bescherming biedt tegen vijandelijke overnames, ontkent hij.

Lees meer