Cover image

© Getty Images

Tech

Hoofd beveiliging Android na jaar vol problemen: "We zijn nu even veilig als iOS"

Gebruikers van een iPhone pakken graag uit met de veiligheid van iOS, het besturingssysteem van Apple, ten opzichte van Android. Die laatste zou veel vatbaarder zijn voor hackers en malware, maar die tijd is nu voorbij volgens David Kleidermacher, hoofd beveiliging van Android. Volgens hem is Android even veilig als grote concurrent iOS.

Android heeft nooit echt bekend gestaan als het meest veilige besturingssysteem maar kreeg de laatste tijd wel heel vaak af te rekenen met malware, apps die meeluisteren met je microfoon en nog meer malware. Het probleem is dat Google meestal wel snel met updates komt, maar smartphoneproducenten hun tijd nemen om die aan hun eigen noden aan te passen en pas dan te verdelen.

"Android beste op de markt"

Het lastige jaar voor het grootste besturingssysteem ter wereld schudde Google wakker en die hebben in 2017 dan ook zwaar ingezet op veiligheid. In het jaarlijkse rapport van Google over de veiligheid van besturingssysteem Android is David Kleidermacher, head of security bij Android, Google Play en ChromeOS, heel optimistisch.

"We hebben in 2017 veel vooruitgang geboekt en Android is nu even veilig als de concurrentie", zegt hij, verwijzend naar grote 'vijand' iOS. "Op veel vlakken van beveiliging zijn we nu zelfs de beste op de markt. In 2018 zullen we ook steeds meer toestellen zien die wel snelle updates krijgen."

Lees meer