Cover image

© epa

Science

Laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn op aarde gestorven

Nu het laatste mannetje van de noordelijke witte neushoorn is gestorven, en er alleen nog twee vrouwtjes overblijven, lijkt de soort gedoemd.  Het voortbestaan van de diersoort is nu geheel afhankelijk geworden van reageerbuisbevruchting bij een andere neushoornsoort.

Het einde van het bestaan van de noordelijke witte neushoorn lijkt nabij. Het laatste mannetje, de 45-jarige Sudan, is gestorven. Hij verzwakte steeds meer waardoor een dierenarts besloot een einde te maken aan zijn leven. Sudan verbleef de laatste jaren van zijn leven in het privénatuurgebied Ol Pejeta.

Nu blijven er enkel nog twee vrouwtjes over waardoor de diersoort niet kan worden verdergezet. Toch doen wetenschappers er alles aan om dat niet te laten gebeuren. Door middel van een Tinder-profiel probeerden de natuurbeschermers geld te verzamelen om een vruchtbaarheidsbehandeling in gang te zetten zodat de neushoorns zich alsnog kunnen voortplanten. De behandeling kost ruim 9 miljoen euro. De bevruchte eicellen zouden in een zuidelijke witte neushoorn worden gebracht, omdat de twee noordelijke vrouwtjes geen jongen meer kunnen krijgen vanwege hun leeftijd.

Lees meer