Cover image

© EPA

Tech

Facebook krijgt klappen op beurs na Cambridge Analytica-lek

Facebook heeft voor het eerst officieel gereageerd op de commotie rond het analysebedrijf Cambridge Analytica dat illegaal aan de persoonlijke gegevens kwam van zo'n 50 miljoen Facebookgebruikers. Facebook-CEO Mark Zuckerberg wordt nu door het Britse Lagerhuis en het Amerikaanse Congres ontboden om een woordje uitleg te komen geven. Bovendien krijgt Facebook ingrijpende klappen op de beurs.

Hoe Facebook reageerde was alleszins niet mild. In Silicon Valley voelen ze zich niet gesteund door Cambridge Analytica. Het bedrijf dat zich bezighoudt met data en analyseschepte ermee op dat onder meer de gegevens van een groot aantal Facebookgebruikers in Amerika gebruikt werden voor de Trump-campagne in 2016. Dit werd geschreven door de Britse krant The Guardian.

Cambridge Analytica-CEO Alexander Nix werd sinds gisteren van actief gezet. Nix claimde Trump "verschillende keren" ontmoet te hebben. Nix claimde dat zijn bedrijf essentieel was om Trump verkozen te krijgen. “We deden al de research, bezorgden al de data, de digitale campagne en de televisiecampagne”, zei hij aan reporters die zich voordeden als potentiële klanten in Sri Lanka.

Lees meer